miswak

Nem fogkefe, nem fogkrém: MISWAK!

Jelenleg épp hulladékmentes forradalom zajlik. Ha ti is részesei vagytok a zero waste mozgalomnak, és elérte már a fürdőszobátokat is, akkor valószínűleg hallottatok már a miswakról vagy siwakról, amely egy fogtisztító fapálcika és úgy tűnik, egyre többen kezdik el (újra) felfedezni.

Nem kell hozzá víz, fogkrém (bármennyire természetes is), nem marad hátra műanyag. A miswakkal mégis úgy lehet fogat tisztítani, mintha fogkefével és fogkrémmel tennétek. Állítólag.

Objektum doboz

Bár nem nagyon kellene kételkednünk, hiszen a miswak nem 21. századi találmány, nem is a zero waste mozgalom miatt fejlesztették ki, de tény, hogy a hulladékmentesség miatt ismét a figyelem középpontjába került. „A miswak pálcikát szájüreg- és fogtisztító eszközként használják, általában iszlám területeken, főleg a Közel-Keleten. A Salvadora persica fa ágából vagy gyökeréből készítik” – írja a Wikipedia.

A története egészen az ókorig nyúlik vissza és Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában a mai napig nagyon sokan használják.

Mielőtt belemennénk abba, hogyan kell használni, megnyugtatunk benneteket. Nem ti vagytok az egyetlenek, akiknek eszébe jutott, hogy vajon mennyire lehet hatékony az illatos, színes, mikroszemcsés, fehérítő, friss leheletet adó fogkefék mellett egy fa ágából vagy gyökeréből készült ágacska. Nos, egy 2003-as tudományos vizsgálat szerint a miswak-fogkefe párharcban elég erőteljesen a miswak nyert. De csak abban az esetben, ha jól használták.

Objektum doboz

A arakfa ágának nedve ugyanis több mint 70 alkotóelemet tartalmaz (fluoridot, kalciumszulfátot, szilíciumot, tannint, C-vitamint, flavonidokat), amelyek jót tesznek a fogaknak és az ínynek. Antibakteriális hatása van, fehéríti is a fogakat, gyulladáscsökkentő.

Hogyan kell használni?

A körülbelül 15 centis ágacskákat először is meg kell mosni, az ág egyik végét meg kell tisztítani. Ezután meg kell dolgozni a fogaitokkal. Egészen pontosan azt a végét, amelyiket használni fogjátok fogkefeként. Ha kirojtosodott a vége, akkor fogkefeként tudjátok használni. Az ágacska szétrágott végét 2-3 naponta le kell vágni, és új sörtét kell rágni.

A 15 centis ágacskát körülbelül 4 hétig használhatjátok, attól függ, mennyit vágtok le belőle folyamatosan. Utána komposztálható.

Tarthatjátok hűtőben, úgy tovább eláll, frissebb érzés is lesz a szátokba venni. A mentolos ízt elérhetitek úgy is, hogy mentalevelet rágcsáltok vagy egy csepp bio borsmentaolajat csepegtettek a nyelvetekre.

Objektum doboz

Mi a baj vele?

A miswak európai használatával annyi gond lehet, hogy a szállítása szintén terheli a környezetet, a szállítás miatt pedig előfordulhat, hogy egyszer használatos műanyagba csomagolják.

Mengyán Eszter Holy Duck

Fehér fogak és méregtelenítés olajos szájöblítéssel – ismerjétek meg ezt a régi-új módszert!

Az egész döbbenetem egy videóval kezdődött, amikor az egyik kedvenc bloggerem bemutatta, hogyan és miért öblöget minden reggel (!) húsz percen keresztül (!!!) egy teáskanálnyi kókuszolajjal.

Mengyán Eszter cikkét ide kattintva >>> olvashatjátok el.