Ful medames egyiptomi babpüré

Dél-mediterrán babpüré - gyors, alakbarát és filléres

Finom, egészséges, tápláló, fehérjedús és pofonegyszerű az egyiptomiak egyik leggyakoribb alapétele, a ful medames, ami egyfajta fűszeres tört bab, egyetlen hátránya, hogy nem túl csinos, cserében viszont gyors, laktató, olcsó, mindenmentes - és a világ egyik legrégebbi receptjének tartják.

Egyiptomban nemzeti ételnek számít, és sokak szerint az ókorig nyúlik vissza a ful, vagyis a babpüré eredete, amire bizonyíték lehet, hogy az időszámítás előtti 2000-es évekből találtak szárított babot tartalmazó edény leletet... Akárhogy is volt, mindenesetre a mai napig nagy becsben tartják, gyakran ezzel indítják a napot reggeliként, utcán, piacon is árulják, és természetesen rengeteg változata van, de az alapok azért megegyeznek. Mára már az egész dél-mediterrán régióban, sőt Közel-Keleten is elterjedt és igencsak kedvelt étel.

Az előre megfőzött babot leggyakrabban egy kis hagymával, paradicsommal, olívaolajjal összepárolják, citrommal és római köménnyel ízesítik, és magában vagy főtt, illetve tükörtojás kíséretében fogyasztják laposkenyérrel. Fantasztikusan egyszerű, fehérjedús, és ha konzerv babot használunk hottá, akkor kb. 10 perc alatt megvan. Nekünk tán furcsa lenne reggelire, de gyors ebédnek vagy villámvacsorának igazán pazar.

Ful medames - egyiptomi babpüré

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400 g) főtt bab
  • 1 kis fej paradicsom
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kis herezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény

Az elkészítésért kattints a Cookta oldalára.

Forrás:
Depositphotos