Egyéb kategória

Mérgező párkapcsolatok – zuhanás a mennyből a pokolba

A mérgező párkapcsolat általában ártatlanul indul. Mi több, kifejezetten boldog, ideális kapcsolatnak tűnik. Boldogok vagyunk, mert úgy érezzük, révbe értünk, párunk minden szempontból tökéletesnek tűnik: a tenyerén hordoz minket, állandóan bókol, mindent tudni akar rólunk, és minden percét velünk akarja tölteni. Ha nem lehet velünk, telefonál, üzenetet ír, tudni akarja, mit csináltunk, kivel voltunk.

vous - 2018.06.25.
Mérgező párkapcsolatok – zuhanás a mennyből a pokolba

Csak később, amikor felszállt a rózsaszín köd, derül ki, hogy valójában ezek az érzelmi függőség kialakításának eszközei voltak. A sok együtt töltött idő során elszigetelt minket a barátainktól, a szeretteinktől, az örökös érdeklődés állandó ellenőrizgetésbe csap át. Azonban a kezdeti mézesmadzaggal sikerült elérnie, hogy ezeket a jeleket későn, már túl későn vesszük csak észre, amikor már több lánccal összekötöttük az életünket.

Ekkor kiszállni nehéz, ráadásul úgy érezzük, csak rá számíthatunk, ő az egyetlen támaszunk, annak ellenére, hogy nem méltat minket, nem biztat és nem motivál, sőt, kritizál, megaláz.

Időnként visszatér az az izgalom, szenvedély, amit az elején éltünk át mellette – ez ismét csak abban segít, hogy amikor újra teljesen kontroll alatt akar tartani, akkor ezekre gondolva elviseljük a helyzetet. Sokszor nehéz is észrevenni, átléptük-e már a határt: ő azt mondja, hogy fáradt, ideges valami más miatt, azért volt velünk is „türelmetlen”, esetleg ránk hárítja a felelősséget, mi húztuk fel, mi figyelhettünk volna jobban rá.

A legsúlyosabb játszma az „annyira szeretlek, félek, hogy elhagysz” című lemezt feltenni – a női szív természetesen elhisz és elbír mindent, hát ez is megolvasztja az ellenállást.

Hogyan védekezzünk ellene?

De mit tehetünk mi? Érdemes szenvedni egy ilyen kapcsolatban a rövid mennybéli pillanatokért, vagy próbálkozzunk megváltoztatni, megnevelni a párunkat? Vagy lépjünk ki azonnal, csapot-papot hátrahagyva? Először illik egy nagyot beszélgetni őszintén, szembesítve a másikat érzéseinkkel. Mondjuk ki egyértelműen, hogy számunkra ez a felállás így elfogadhatatlan, konkrét példákkal illusztrálva, mire gondolunk – a „mindig” és a „soha” szavakat kerüljük, komolytalanná teszik mondandónkat. Ne túlozzunk, és ne is toljunk minden felelősséget a másikra, hiszen egy kapcsolat két emberen múlik. Ha másban nem, hát abban, hogy megengedtük, hogy ezt tegye velünk, mi is ludasok vagyunk.

Olvassátok tovább a cikket IDE kattintva!

kapcsolat

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek