Egyéb kategória

10 folyóból érkezik az óceánok műanyag-szennyezettségének 90 százaléka

Évente több mint 8 millió tonna műanyag kerül bele az óceánokba – ennek a mennyiségnek a 90 százaléka azonban mindössze 10 nagy folyóból érkezik a világtengerbe.

vous - 2018.07.01.
10 folyóból érkezik az óceánok műanyag-szennyezettségének 90 százaléka

Az óceánok műanyag-szennyezettségének nagyon nagy része a folyókból érkezik, és nem közvetlenül az óceánba kerül bele. A Helmholtz Környezetvédelmi Kutatóközpont tudósainak kutatása szerint a műanyagmennyiség 90 százaléka mindössze tíz nagy folyóból érkezik, és közülük nyolc ázsiai.

Ezek a folyók a Jangce, az Indus, a Sárga-folyó, a Hai He, a Gangesz, a Gyöngy-folyó, az Amur-folyó, a Mekong, és kettő Afrikából: a Nílus és a Niger.

A kutatók kifejtették, hogy minél több a kezeletlen műanyaghulladék a folyók vízgyűjtőterületén, annál valószínűbb, hogy a folyó el fogja hordani azt, és előbb-utóbb az óceánokban landol. Nem meglepően egyébként a nagyobb folyók átlagosan több műanyagot szállítanak, mint a kisebbek.

Olvassátok tovább a cikket!

óceán

Tesztüzemmódba kerül a világ első óceántisztító gépe

Ijesztő ütemben növekszenek a szemétszigetek a Csendes-óceánon, ezért júliusban elindítják a világ első óceántisztító gépét, amelyet egy holland feltaláló hozott létre néhány évvel ezelőtt. 

Ajánlott cikkek