Egyéb kategória

3 ok, amiért imádjuk a nyolcvanas éveket

Visszatekintve minden évtized egy kicsit viccesnek hat, de külsőre talán egyik sem tűnik annyira saját paródiájának, mint a nyolvanas évek a maga válltöméseivel, színes rövidnadrágaival és tupírozott bundesliga-séróival.

vous - 2018.07.20.
3 ok, amiért imádjuk a nyolcvanas éveket

Mégsem akadt senki, aki cikinek érezte volna, hogy így flangál az utcán. Micsoda önbizalom és stílusszabadság! Többek között ezért is gondolunk vidám nosztalgiával az ízléstelenség évtizedére. És még miért?

A várakozás izgalma

A vezetékes telefon és az adásszünetek idejében nem volt meg minden azonnal, amit akart az ember. Egy hetet kellett várni, hogy megtudjuk, mi történik a sorozat következő epizódjában, sikerültek-e a fotók, amiket a nyaraláson készítettünk és megérkezett-e a képeslap a barátainkhoz, meghogy mit válaszolnak a levelünkre. Ma már talán elképzelhetetlen, hogy hogyan lehetett élni egy ilyen csigalassú világban és mire volt ez jó, de tény, hogy az ember nem érezte mindig úgy, hogy lemarad valamiről.

Objektum doboz

A kézzelfogható dolgok korszaka

A ’80-as éveket már megérintette ugyan a virtualizálódás a tévé népszerűségének növekedésével, de a legtöbb dolog még anyagi formát öltött, beleértve a játékokat és a zenecsereberélést is. Az első időfogyasztó és függőséget okozó játék és egyben a nyolcvanas évek első ikonikus tárgya a Rubik-kocka volt, melyet az emberek utazás közben és unalmas óráikban buherálhattak abban a reményben, hogy megoldják a lehetetlent és sikerül oldalanként kirakniuk a színeket. Persze, volt is néhány szerencsés matematikus, akinek ez sikerült, ám sokan vannak, akinek a kockája még ma is úgy hever egy doboz mélyén, ahogy annak idején gondosan elrejtette szem elől.

Persze, nem a Rubik-kocka volt az egyetlen népszerű tárgy. A kazetta, mely furcsa zsákutcát és fapados megoldást jelentett a hagyományos lemez és a CD között, mégiscsak számos szép emlékkel ajándékozott meg – a frusztrációk mellett, melyek abból adódtak például, hogy a magnó kihúzta, bekapta a szalagot. Gyerekfejjel is könnyen kezelhető volt, így elkészíthettük rá saját, kézműves zenei válogatásunkat a rádióból vagy egymástól.

Objektum doboz

Élet az internet előtt

Az utolsó netmentes évtizedben még nem volt információdömping, és a szabadidőnket nem a Facebook és az Insta előtt töltöttük. Steven Spielberg egyszer azt mondta, talán azért érzünk nosztalgiát a ’80-as évek iránt, mert ez egy kevésbé stresszes időszak volt. Részben talán annak is köszönhetően, hogy az ember agyát nem terhelte túl a rengeteg inger és rémhír. Akárhogy is, a nyolcvanas évek a maga útkeresésével és zsákutcáival üde színfolt a nosztalgia palettáján.

Ajánlott cikkek