nyár tenger strand

A strandolás etikettje

Strandra azért jártok, hogy jól érezzétek magatokat, kikapcsoljatok, lazuljatok, de azért érdemes figyelnetek néhány íratlan szabályra a kulturált strandolás érdekében. Hurrá, Balaton sorozatunk következő részében a strandolás etikettjét mutatjuk be nektek.

Figyeljetek másokra is

Nemcsak a ti célotok a strandon a kikapcsolódás, hanem másoké is ugyanez. Legyetek figyelemmel a körülöttetek napozókra, fürdőzőkre is. Nem tanácsos például kiabálni, vagy üvöltve zenét hallgatni a parton, főleg egy zsúfolt strandon. Ne lépjetek rá mások cuccaira, figyeljetek, hogy ne szórjátok tele homokkal helykeresés közben mások strandtörölközőit. A vízben valószínűleg ti sem szeretitek, ha idegenek telibe fröcskölnek, főleg ha még hűvös is a víz. Ez oda-vissza érvényes rátok is.

Objektum doboz

Objektum doboz

Medence használat

Ha medencés fürdőben strandoltok, mindig tájékozódjatok a medence használatának szabályairól. Például, hogy a medence használata előtt sok helyen ajánlott a zuhanyzás, előfordulhat egy kisebb medence esetén, hogy beleugrani tilos és veszélyes, és többnyire a medencében étkezni sem ajánlott.

Objektum doboz

Vigyázzatok a környezetetekre

Strandoláskor sok hulladék gyűlhet össze, üres vizes palackok, műanyagtányérok, szalvéták, ételmaradványok. Ezeket ne felejtsétek el a strandolás után összegyűjteni, és a kijelölt szemeteskukákba dobni. A strandra magatokkal vitt holmikat, hazafelé is vigyétek magatokkal. Ez természetesnek hangzik, de ha valamire hazafelé már nincs szükségetek, azt se hagyjátok a parton. Dohányozni csak a kijelölt helyeken dohányozzatok, illetve a cigarettacsikkeket ne hagyjátok szanaszét a homokban.

Objektum doboz

Objektum doboz