Egyéb kategória

Tévhitek a gyümölcslevekről és smoothie-król, amiket egészségesnek hiszünk

A boltok polcain és hűtőpultjaiban színes palackokban és dobozokban kelletik magukat a különféle gyümölcslevek és smoothie-k, amelyekre könnyen elcsábulunk. Főleg ha rá van írva: 100%, bio vagy vitaminnal felturbózva. De valóban olyan egészségesek, mint amilyennek mutatják magukat vagy mint elsőre gondoljuk?

vous - 2018.07.27.
Tévhitek a gyümölcslevekről és smoothie-król, amiket egészségesnek hiszünk

A gyümölcslevekről azt tartjuk, hogy egészségesek, ami így elsőre és általánosságban akár igaz is lehet, de egyáltalán nem mindegy, mihez képest egészséges, és az sem, melyiket választjuk, esetleg magunk készítjük.

A gyümölcslé préseléssel készül, aminek ugye az a lényege, hogy az ugyancsak értékes rostjaitól megfosztjuk a gyümölcsöt, ráadásul fajlagosan megnöveljük ezzel a cukortartalmat is.

Hogy konrét példát vegyünk, nézzünk egy narancsot, ami mérettől függően 60-70 kcal energiát és 4,5 gramm rostot tartalmaz, míg egy pohár narancslé 110-120 kcal a gyümölcstől függően, és a rosttartalma csupán 0,5 gramm. És most akkor egy otthon, házilag facsart léről beszélünk, amit azonnal megiszunk, így mondjuk a vitamintartalom megmarad.

Ha a bolti leveket nézzük, és kicsit vesszük a fáradtságot, hogy elolvasgassuk a címkét, akkor láthatjuk, hogy a legtöbb sűrítményből, koncentrátumból készül, vagyis a gyümölcslevet valamilyen eljárással besűrítik, mert így könnyebben szállítható és tárolható, majd csomagolás előtt visszahígítják, vagyis nem a legtermészetesebb italt kortyolgatjuk, és most még mindig a jobb fajta 100%-os gyümölcstartalmúaknál tartunk.

A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek