Egyéb kategória

7+1 tévhit a szelektív hulladékgyűjtésről

Nagyon sokan gyűjtik szelektíven a hulladékot ma Magyarországon, de még többen vannak, akik nem. Ennek oka, a lustaságon kívül, számos tévhit, ami elterjedt a szelektív hulladékgyűjtésről és az újrahasznosításról. Horváth Panni, az Életfűszerező bloggere ebben a posztban eloszlatja ezeket.

vous - 2018.08.05.
7+1 tévhit a szelektív hulladékgyűjtésről

A posztnak nem célja senkit megbántani vagy hibáztatni. Sokszor a tudatlanságunk akadályoz meg minket a helyes cselekvésben, és mindenkivel előfordul, hogy valamit rosszul tud valamilyen okból kifolyólag. A bejegyzés kizárólag azért született meg, hogy ezeket a tévhiteket eloszlassuk, és ne álljanak a környezetvédelem útjába.

1. tévhit: Úgyis összeöntik

Az első és legfontosabb: a kommunális szeméttel soha nem öntik össze! Innentől kezdve felesleges tovább magyarázni, de azért leírom érthetően. Ha tiszta a hulladék teljesen mindegy, hogy együtt van-e a papír és a műanyag, mert a telepen úgyis újra átválogatják, hogy megnézzék, semmi olyan nincs benne, aminek nem kéne, illetve a műanyagot még szétválogatják további csoportokra (azt hiszem 14, de ez nem biztos, hogy pontos információ).

Valahol egyébként egyben is gyűjtik be a lakóktól a szelektívet, csak a kommunálistól kell különrakni. Sokszor pedig csak úgy tűnik, hogy egy helyre kerül a hulladék, de valójában a szállító autó belül több térre van osztva. Más helyeken pedig ugyanaz az autó megy körbe először a papírért, aztán a műanyagért. Ha még több részletes információra vagy kíváncsi erről, kattints ide.

2. tévhit: Nem iszom ásványvizet, úgyhogy nincs mit szelektíven gyűjtenem

Először is egy hatalmas pacsi, hogy nem fogyasztasz PET palackos ásványvizet! Viszont egyáltalán nem csak ez kerülhet a műanyag hulladékgyűjtőbe. Mehet bele nejlonszatyor, joghurtos pohár, kiürült samponos-tusfürdős-ésatöbbi flakonok, mindenféle élelmiszer (és egyéb tárgyak) nejloncsomagolása, stb. Szóval így is megtelik sajnos az a kuka. Hamarosan majd arról is írok, hogy mit hova kell dobni, mi mehet a szeletívbe és mi nem.

A további tippekért kattintsatok ide >>>

Ajánlott cikkek