Egyéb kategória

Imádjátok kiropogtatni a hátatokat? Mutatunk egy sokkal jobb és kevésbé káros módszert a hátfájdalmakra

Egy hosszú és fárasztó nap után felálltok a számítógép elől, és jobbra-balra forgolódva alaposan kiropogtatjátok a hátatokat. Ugye milyen kellemes érzés, mikor végre kiroppan? Azt azonban tudnotok kell, hogy ez a módszer az ízületekre és a porcokra több mint káros. Próbáljatok ki helyette olyan ízületkímélő módszereket, mint például a nyújtógyakorlatok.

vous - 2018.08.11.
Imádjátok kiropogtatni a hátatokat? Mutatunk egy sokkal jobb és kevésbé káros módszert a hátfájdalmakra

Az ízületeink ínakból és ínszalagokból állnak, és a porckorongok segítenek abban, hogy mozogjunk, írja a Women’s Health. Azáltal, hogy forgolódtok és ropogtatjátok a hátatokat, nyomást gyakoroltok az ízületeitekre. Ha ritkán teszitek ezt, még nem okoz gondot, de ha naponta ropogtatjátok ki a hátatokat, a porc elhasználódik, ami fájdalomhoz, esetleg ín- és ínszalagsérülésekhez vezethet.

Íme néhány tipp hátropogtatás helyett

  • A nyújtás és az edzés biztonságosabb módszer a hátatokban lévő feszültség enyhítésére.
  • Egy forró zuhany szintén segíthet, ez után is elvégezhetitek a nyújtógyakorlatot: álljatok kisterpeszbe, lassan hajoljatok előre derékból és érintsétek meg a földet 15-30 másodpercig.
  • Ha a fájdalom a hátatok felső részére koncentrálódik, segíthet a különböző masszázshengerek használata: feküdjetek hanyatt a földre, a térdeiteket hajlítsátok be 90 fokba, és a masszázshengert helyezzétek a vállaitok alá a testetekre merőlegesen. Emeljétek fel a fejeteket és tegyétek karba a kezeteket, majd a lábatok segítségével lassan görgessétek végig a hátatokat a hengeren fel és le.

Forrás:
depositphotos, unsplash.com
Ajánlott cikkek