Egyéb kategória

A magyarok fele élvezi a takarítást – Ti is?

A magyarok szeretik, ha rend és tisztaság van körülöttük és otthonukban, a padlón heverő zsebkendő, a széthagyott zoknik és a poros asztal azonnal felborítja az idillt – derült ki az IKEA sajtóanyagából sok más érdekesség mellett.

vous - 2018.08.16.
A magyarok fele élvezi a takarítást – Ti is?

Szerintetek lehet valakinek a rendetlensége vagy tisztaságmániája válóok? Szakítottatok már a mosogatóban hagyott edénykupacok vagy a szanaszét hagyott zoknik miatt? Ha igen, valószínűleg nem vagytok egyedül, ugyanis sokakat kiborít, ha a másik sokkal rendetlenebb vagy sokkal összeszedettebb, mint ő. Az IKEA legfrissebb felmérésében az emberek takarítási, rendtartási szokásait és a rendetlenséghez való viszonyukat mérte fel. Ebből szemezgettünk.

Kiderült például, hogy

  • a magyarok fele élvezi a takarítást.
  • szeretjük a tiszta otthont.
  • a takarítással töltött időt pedig inkább kellemes időtöltésnek éljük meg (A válaszadók fele (49 százalék) bevallottan élvezi a takarítást, mindösszesen 32 százalék mondja azt, hogy az otthona rendberakása csupán esztétikai és higiéniai célokat szolgál, és nem érzelmi indíttatásból tesz rendet.)
  • a három legmeghatározóbb érzés a rendetlenség kapcsán a düh, a frusztráció, és a csalódottság, melyet amiatt érzünk, hogy partnerünk, családtagunk nem foglalkozik kellőképp a rendrakással.
  • a rendetlenség meglehetősen sokakat frusztrál, a megkérdezettek 68 százaléka nem tűri el a kuplerájt a környezetében. A válaszadók 35 százaléka vallotta: nem fekszik le nyugodtan, ha nincs teljesen rend az otthonban.

Forrás:
IKEA

Frusztrációk és az elfogadható rendetlenség

A magyarok kétféle rendetlenséget különböztetnek meg. Az egyik az úgynevezett elfogadható, mindennapi rendetlenség. Ez általában egy-egy nem a rendeltetés szerinti helyén pihenő ruhadarabot, tányért vagy poharat, esetleg egy elhagyott mobiltelefont vagy gyerekjátékot jelent.

A nem tolerálható rendetlenség a mosatlannal telepakolt mosogató, a koszos és poros bútorok, az állatszőr, a morzsák és a szanaszét hagyott ruhák. A magyar válaszadók szerint, ha por van az otthonukban, akkor rendetlenség is felütötte a fejét. A legbosszantóbb dolgok a magyarok számára sorrendben:

  1. a koszos, ragacsos padló,
  2. a koszos, használt zsebkendő,
  3. a széthagyott zoknik,
  4. a koszos edények a konyhapulton,
  5. a koszos asztal,
  6. a koszos edények a mosogatóban,
  7. a házikedvenc szőre a kanapén.

Mindent felsoroltunk? Szerintetek mi maradt ki? 

Ajánlott cikkek