Mákos briós csiga kelt tészta

Házi briós egyszerűen - csigába csavarodva, mákosan

Semmi nem olyan finom, házias és otthonosságot teremtő, mint a frissen készült kelt tészta, valószínűleg ebben mindenki egyetért, ebben a műfajban pedig az egyik nagy klasszikus a lágy és könnyű, kevés vajjal gazdagított kalácstésztából készülő briós. Mindig sikert arat, de csigába csavarodva, mákkal meghintve igazán ellenállhatatlan, és nem is bonyolult elkészíteni!

Isteni finom és foszlós, könnyű tésztájú ez a briós, ami a legtöbb más hasonló péksüteményhez képest jóval kevesebb vajat tartalmaz, mégis hihetetlenül puha és ruganyos, a tetejére szórt és kissé megpirult máknak köszönhetően pedig plusz ízeket és izgalmas ropogósságot is kap. Nagyon egyszerű, kezdők is bátran kipróbálhatják, hétvégi reggelire vagy uzsonnára nincs is ennél jobb süti, akár magában kávé vagy tea mellé, de egy kis vajjal és dzsemmel is nagyszerű...

Mákos brióscsiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tojás + 1 sárga a lekenéshez
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • csipet só
  • maréknyi mazsola vagy aszalt áfonya, ha szeretjük
  • kevés mák a tetejére

Az elkészítéshez kattintsatok IDE!

Forrás:
Depositphotos