nyaralás

Itt az ideje, hogy vakációra menjetek, ez már tudományos tény

A legújabb kutatások szerint a túl kevés szabadság és pihenés negatív hatással van az alvási szokásokra, a stressz szintre, és ami a legfontosabb, a hosszú élettartamra. Szóval épp itt az ideje, hogy ősszel is feltöltődjetek. Egy kis lazítás vagy aktív pihenés mindig jól jön, ez most már tudományos tény.

A Mind Bodygreen írt a Journal of Nutrition, Health & Aging által publikált új tanulmányról, mely szerint a vakáció hiánya számos egészségügyi kockázattal jár, negatív hatással van az alvási szokásokra, a stressz szintre, és ráadásul még a hosszú élettartamra is.

A kutatók újra megvizsgálták a Helsinki Businessmen Study-ból származó kardiovaszkuláris megbetegedések megelőzéséről szóló tanulmányt, amely 1.222 középkorú férfi vezetőt vizsgált ki szívbetegség kockázati tényezőivel. A tanulmány megállapította, hogy az életmódbeli változások, beleértve a dohányzásról való leszokást, a fizikai aktivitás növelését, az egészséges táplálkozást és az egészséges testsúly fenntartását, 46 százalékkal csökkentették a kardiovaszkuláris betegségeket. Annak ellenére, hogy egy 15 éves nyomon követés során ezek a férfiak egészségesebb életmódot folytattak, több halálesetet tapasztaltak a beavatkozási csoportban, mint a kontroll csoportban.

Egy új, 40 éves elemzés szerint a kutatók úgy gondolják, hogy az egyik oka ennek a különbségnek: a vakáció.

A beavatkozási csoportban lévő férfiaknál, akik kevesebb, mint három hetet töltöttek vakációval, 37 százalékkal nagyobb volt a halálozás veszélye a követési időszakban, mint azok, akik több szabadságot vettek ki. Ráadásul a rövidebb vakációt igénybe vevő férfiaknál úgy látták, hogy többet dolgoznak és kevesebbet alszanak, és összességében stresszesebb életmódot folytatnak. A kutatók úgy vélik, hogy ezek az emelkedett stressz szintek a halálozás fokozott kockázatának tulajdoníthatók, ami meghaladja a fizikai aktivitás és a táplálkozás előnyeit.

Arra a következtetésre jutottak, hogy a stressz mentes szabadidő értékes, mégis alulértékelt szempont.

Az egészséges életmód mellett próbáljatok meg annyiszor szabadságra menni, ahányszor csak tudtok, ez meghosszabbíthatja az életeteket.

Forrás:
Depositphotos