Egyéb kategória

A-vitamin nélkül még sírni sem tudtok

Az A-vitamin, másik nevén retinol nemcsak hatékony szépségvitamin: szemünk egészségének őre is. Olyannyira, hogy hiánya esetén még a sírásunk sem ugyanolyan...

vous - 2018.09.12.
A-vitamin nélkül még sírni sem tudtok

Akinek nincs elég A-vitamin a szervezetében, az a látásával kapcsolatos problémákra számíthat. Ezek közül az egyik legfontosabb a szürkületi időben történő látás zavara, a farkasvakság. A jó látáshoz szükség van a fény érzékeléséért felelős látóbíbor képződésére – ez nem működik megfelelően a vitamin vagy annak előanyagai hiánya esetén. Egy másik jellemző tünet a szemhéj begyulladása, kivörösödése, könnyezés, viszketés kíséretében. Ha ilyenkor még gyakrabban dörzsöljük is a szemünket, fertőzés is felléphet. Ha végképp nincs elég A-vitaminunk, végső esetben akár meg is vakulhatunk, de kialakulhat egy xeropthalia nevű betegség is, ami tulajdonképpen könnytermelődési zavart jelent. A szem nem képes elég könnyet termelni, ezért kiszárad, és kezeletlenül hagyva a probléma további látásromlást okoz.

Bőrünk és hasunk őre

A retinolt nem véletlenül találjuk meg oly sok krémben és szépségvitaminban. Ahhoz, hogy ragyogó, feszes, rugalmas és egészséges legyen a bőrünk, megfelelő mennyiségű A-vitaminra van szükségünk. Ezáltal csökken a kollagén lebomlása, a mély bőrrétegek megújulnak, a bőr felfrissül. A szépségvitamin hiánya esetén bőrszárazság, viszketés, hámlás jelentkezhet, a bőr megvastagodhat, berepedezhet, fogékonyabb lehet a fertőzésekre. Ugyanígy jellemző hiánytünet a hasmenés. Retinol nélkül ugyanis nemcsak szemünk nem tud elég nedvességet előállítani, de a beleink sem, így viszont sokkal könnyebben felborul a belső baktériumegyensúly, és kialakulhat a bélirritáció.

Folytassátok a cikket!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek