Egyéb kategória

Mit tanít az életről a 21 éves YouTuber, aki tüdőtranszplantációja után hunyt el?

Ha ma legszívesebben sírva kuporodnátok össze a lakás valamelyik sarkában, vagy úgy érzitek, a világvége lehet csak annál rosszabb, mint ami most történik veletek, akkor Claire Wineland történetét meg kell ismernetek.

vous - 2018.09.16.
Mit tanít az életről a 21 éves YouTuber, aki tüdőtranszplantációja után hunyt el?

Cisztás fibrózis. CF. Hallottatok már róla? Valami rémlik, de megjegyezni sosem tudtátok. Pedig az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegségről van szó. A 7. kromoszóma bizonyos génjei hibásodnak meg, emiatt a klorid-ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át, váladék képződik, amely be is sűrűsödik, így adva táptalajt a baktérimoknak. A baktériumok elszaporodása állandó gyulladáshoz vezethet a szervezetben. A cisztás fibrózisban szenvedő gyerekek gyakran betegednek meg hörghurutban vagy kapnak tüdőgyulladást, amelyből aztán nehezen gyógyulnak ki. Gyakran a hasnyálmirigy működése sem teljes – emiatt az emésztés nem lesz teljes és kialakulhat cukorbetegség is.

Objektum doboz

A cisztás fibrózisról valószínűleg nem írnánk a VOUS-n, ha nem lenne egy 21 éves YouTuber, aki rendszeresen felhívta a figyelmet arra a betegségre, amelyben ő is szenvedett. Claire Winelandot születésekor diagnosztizálták, és folyamatosan kezelték, hiszen a terápia ebben az esetben egy életen át tart. Nagyon fontos, hogy a tüdők milyen állapotban vannak, hiszen a sok felső légúti megbetegedés, tüdőgyulladás roncsolja a szöveteket, így egyre kisebb felület vesz részt a szervezet oxigénellátásában és a légzés egyre nehezebb lesz – Claire sem véletlenül kapott oxigént.

A 21 éves lánynak 250 ezer követője van a YouTube-on és majdnem 150 ezer Instagram-rajongója van. Videóiban olyan 21. századi tabutémákat feszegetett, mint a betegség és a halál, amelyre a nyugati társadalmak szülöttei nem is akarnak gondolni. Sajnos Claire nem tehetett másképp, hiszen pontosan tudta, hogy a betegsége jelentősen megrövidítheti az életét – annak ellenére, hogy folyamatosan kezeléseket kap. Erről a következő videóban részletesen is beszél:

Objektum doboz

Egészséges emberként nézve szinte hihetetlen, hogyan képes ennyire nyugodt és tárgyilagos maradni. Hogyan tudja pontról pontra elmesélni mennyire hirtelen lett egyre rosszabb az állapota, és hogyan jutott el egészen addig, hogy a tüdeje hamarosan felmondja a szolgálatot. A videó alatt számtalan komment szól arról, hogy mekkora hatással van rájuk Claire videója, és ha meghalnak, szeretnék az egészséges szerveiket felajánlani olyan emberek számára, akiknek nagy szükségük van rá.

Claire egyébként 19 éves volt, amikor az orvosok közölték vele és a családjával, hogy nagyjából egy éve van hátra. A lány videóival azt üzente, hogy vele együtt koncentráljon inkább mindenki arra, milyen életet él: a halál ugyanis elkerülhetetlen, de az életünket komolyan befolyásolhatjuk és irányíthatjuk. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a média mennyire egyszerűen ábrázolja a beteg embereket: ártatlannak, kislánynak vagy éppen kisfiúnak beállítva őket, akiknek nem lehet szexuális kisugárzása vagy nem lehetnek vonzók. Kijelenti, hogy a betegséggel küzdő emberek nagy része nem úgy hal meg, hogy nem is élt, hanem igenis éltek.

Küzdenek a pasikkal / csajokkal, a drogokkal, a családjukkal – talán többet is, mint a betegségükkel. Nem gyerekek és nem ártatlanok.

Objektum doboz

Claire-t augusztus 26-án műtötték – hosszú ideje várt tüdőtranszplantációra. A beavatkozás sikeres volt, azonban a felépülési szakaszban a lánynak stroke-ja lett. Életmentő műtétet hajtottak végre rajta, megmenteni azonban végül nem tudták. Claire maga is donor volt, így szeretett volna segíteni azokon, akik hozzá hasonlóan betegek.

Ha érdekel benneteket Claire története részletesen is, nézzétek meg a következő videót:

Objektum doboz

Köszönjük, Claire!

Ajánlott cikkek