baj

5 kérdés, amelyre mindig igennel kellene felelnünk

Minden arról szól manapság, hogy tanuljunk meg nemet mondani, és ezt hogyan tegyük kedvesen vagy diplomatikusan. Arról azonban sokkal kevesebbet beszélünk, hogyan mondjunk igent. Főleg, ha a következő kérdéseket teszik fel nekünk...

Sokan szenvednek attól, hogy képtelenek nemet mondani, még ha a külvilág számára ez kedves dolognak tűnik is, hiszen nem érzik az ellenállást. Csak az igenemberek – akik ebben a cikkben megbizonyosodhatnak arról, hogy valóban azok – szenvednek attól, hogy újabb és újabb feladatot húznak magukra. Pedig nemet mondani meg lehet és meg is kell tanulni. Erre azért létezik néhány olyan módszer is, amelyet használva nem fognak benneteket megutálni.

Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan helyzetek, amikor talán előny is, hogy nem tanultok meg nemet mondani. Miért? Az angyalszárnyú igenről ide kattintva olvashattok bővebben.

Kérdések, amelyekre igennel kellene felelnetek

1. Szeretnél tanulni?

Hal elsőre fárasztónak, nehéznek, időigényesnek is tűnik, ha lehetőségetek adódik, érdemes igent mondani arra, hogy valami újat tanuljatok. Nem kell egyből költséges tanfolyamra gondolni, elég, ha odafigyeltek egy tapasztaltabb kollégára, egy fiatal munkatársra, a nagymamátokra vagy a gyereketekre. Újat tanulni mindig azt jelenti, hogy nyitottak vagytok a világra, és hajlandóak a fejlődésre.

2. Mondhatok pár jó szót rólad?

Furán hangzik, nem is biztos, hogy ebben a formában elhangzik a fenti mondat. A bókokat, dicséreteket azonban nemcsak illik fogadni, hanem el is kell hinni, hogy megdolgoztatok érte. Az őszinte szavaknak nagyon komoly erejük van, figyeljetek ezekre.

3. Segíthetek valahogy?

Hányszor mondtatok már nemet erre a mondatra? Hányszor erőztetek azon, hogy nektek valamit egyedül kell elintéznetek, ha belegebedtek is? A segítséget el lehet és el is kell fogadni – valahogyan majd úgyis vissza tudjátok adni azt a jóságot, amit kaptatok.

4. Tudod egyáltalán, mennyire jó vagy?

Igennel felelni erre a kérdésre kicsit arrogáns válasz lehet. De egy pillanatra álljatok meg, és gondoljátok át, mennyi mindent tettetek azért, hogy a fenti mondat elhangozhasson.

5. Szeretnél róla beszélni?

Azok, akik a nehéz helyzetben idejüket, erejüket áldozzák, hogy meghallgassanak. Azok, akik vállukat adják, amin sírhattok, vagy hátukat, amire támaszkodhattok, óriási gesztus, ugyanakkor nagyon természetes és emberi. Ne utasítsátok vissza. Éljetek a lehetőséggel!

élettervezés

„...40 évesen majd arra ébredsz fel, hogy nem tudod, miért történik veled mindig ugyanaz a szar”

Mióta a Netflix is a háztartás része, rendszeresen nézek dokumentumfilmeket – csak úgy. Az egyik kedvencem a séfeket bemutató The Chef's Table. Amin viszont a legutóbbi rész láttán elgondolkodtam, az nem az ételek vagy a főzés volt, hanem a tudatos élettervezés, hogy ne legyen az egész vakrepülés. Tovább >>>