Egyéb kategória

A négy új személyiségtípus közül ti melyikbe tartoznátok?

Amerikai tudósok az öt alapvető személyiségtípuson kívül felfedeztek négy új személyiség kategóriát. Ezekbe a legtöbb ember besorolható. Vajon átlagosak, tartózkodóak, példaképek vagy egocentrikusak vagytok?

vous - 2018.09.22.
A négy új személyiségtípus közül ti melyikbe tartoznátok?

A Mind Bodygreen számolt be arról, hogy az amerikai Northwestern University tudósai teljesen új személyiség kategóriákat fedeztek fel: az átlagos, a tartózkodó, a példakép és az egocentrikus személyiséget. Ezeket az új személyiség kategóriákat az öt nagy személyiségjegy alapján vizsgálták meg: neuroticizmus, kifelé fordulás, nyitottság, barátságosság és lelkiismeretesség.

A négy új típus ismertető jegyei:

  • Átlagos

A legtöbb ember besorolható ebbe a kategóriába. Az átlagos személyiségtípusok mérsékelten kellemesek, mérsékelten lelkiismeretesek, erősen neurotikusak, nagyon extrovertáltak és nem túl nyitottak. Más szóval ezek az emberek általában szociálisak és kellemesek, sokat aggódnak, és nem túl jók az új dolgok kipróbálásában. A nők nagyobb valószínűséggel esnek bele ebbe a kategóriában a kutatás alapján.

  • Tartózkodó

A tartózkodó személyek mérsékelten kellemes társaságnak bizonyulnak, lelkiismeretesek, de kevésbé extrovertáltak, mint az átlagos személyiségűek. A legkevésbé sem nyitottak, és a neuroticizmus sem jellemző rájuk. Olyas valakik, akik nem szeretnek a középpontban lenni, és az új ötletekre sem túl nyitottak. Mivel kevésbé neurotikusak, ezek az emberek emocionálisan stabilabbak is, mint az átlagos személyiség.

  • Példakép

A példakép típusú embereket a társadalmilag előnyös tulajdonságok jellemzik. Rendkívül jók az egyetértés, a lelkiismeretesség terén és extrovertáltak, mérsékelten jók a nyitottságban, és gyakorlatilag nem neurotikusak. A nők és az idősebbek nagyobb valószínűséggel tartoznak ebbe a kategóriába.

  • Egocentrikus

Az egocentrikus emberek pont a példaképek ellentétei, extrovertáltak, mérsékelten neurotikusak, a nyitottság, a barátságosság és a lelkiismeretesség kevésbé jellemző rájuk. Nincsenek pozitív szociális tulajdonságaik.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek