Egyéb kategória

7 kedvenc őszi ayurvédikus rituálém

Bár napközben épp gyönyörű napsütés van odakint, kétség nem fér hozzá, véget ért a nyár. Érdekes, mert a lakásban a hőmérő 26 fokot mutat, de pulóver és zokni nélkül már elképzelhetetlen számomra a kuckózás, a szabadban pedig jólesik még jobban beburkolózni. A testem-lelkem is érzi, hogy kezdődik az évnek az az időszaka, amikor a pihenésnek és relaxálásnak nagyobb szerep jut a hétköznapokban is – írja Green Veda blogján Kertész Kriszta, aki 7 hasznos és kicsit sem megszokott immunerősítő tippet oszt meg veletek.

vous - 2018.09.29.
7 kedvenc őszi ayurvédikus rituálém

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én mindig nagyon megérzem az évszakváltást. Ilyenkor néhány dolgon változtatok a napi ayurvédikus rutinomban is.

A szeptember, a vénasszonyok nyarának időszaka, átmenet a nyár és az ősz között, és ekkor kezdődik a váta dósa ideje. Általában jellemző erre az időszakra a száraz levegő, és a nagy napi hőingás, ahogy most is tapasztaljuk. Reggel még hűvös van, nappal kellemes meleg, de este megint jól lehűl az idő. Ezek a külső hatások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a váta dósa megemelkedjen a szervezetünkben.

Néhány nap múlva már itt az október, ezért fokozatosan készítem fel magam, hogy átálljak a hideg időszakra. Nagyon oda kell figyelnem, hogy ne terheljem túl magam, és feleslegesen ne idegeskedjek, mivel az alap testtípusom is váta, ezért ősszel könnyebben megbetegszem, mint az év többi részében. A tipikus váta zavarok (pl. ízületi gyulladás, mindenféle fájdalommal járó megbetegedések, krónikus betegségek, idegzsába, stb.) is rosszabbodni szoktak ilyenkor.

Mindezeket azonban ki lehet védeni a megfelelő életmódbeli változtatásokkal, amelyek közül most összeszedtem néhányat, amelyet ti is könnyen be tudtok építeni a napirendetekbe. Segítségükkel megtalálhatjátok a harmóniát a természettel és önmagatokkal is.

Objektum doboz

nasya | olajcsepegtetés az orrba

Elsőre ez bizonyára sokaknak furcsán hangzik, de a nyelvkaparó használata mellett ez a második legjobb dolog, amivel indulhat a reggel az ayurvédikus napirend szerint. A szerepe pedig az, hogy védje az orrnyálkahártyát a hidegtől és kiszáradástól, ezáltal pedig a kórokozók támadásaitól, akik így kevésbé tudnak ott megtelepedni, és betegséget okozni.

Létezik erre a célra egy speciális, ún. Nasya olaj, amely általában szezámolaj és eukaliptusz, vacha és brahmi olaj keveréke. Amikor nem tudok ilyet beszerezni, egyszerű hidegen sajtolt szezám- vagy kókuszolajat cseppentek az orrlyukaimba, mindegyikbe 1-1 cseppet.

A gyógyszertárakban lehet kapni kis pipettás adagolót, amivel könnyen elvégezhető a művelet, csak arra kell figyelni, hogy az olaj testmeleg legyen, mert így könnyebben beszívódik. Ha valaki nagyon siet reggelente, a nasya az esti rutinba is beilleszthető.

A további tippekért kattintsatok Kriszta blogjára!

Ajánlott cikkek