Egyéb kategória

Őszi hajhullás, körömtöredezés: mit tehetünk ellene?

Itt az ősz, a nyári napsütés többé nem fakítja a hajunkat egy ideig, ám az bánatában is elhagyja a helyét, és hullani kezd – ami nem baj, mert legalább megy száraz bőrünkhöz és töredező körmeinkhez. Mit tehetünk ellene?

vous - 2018.10.01.
Őszi hajhullás, körömtöredezés: mit tehetünk ellene?

Amikor a levelek lehullanak…

… akkor a hajunk is hullik vele, egyfajta furcsa szolidaritásból. Az egész folyamatnak tényleg sok köze van a napsütéshez, hiszen még ha szárít is, ha fakít is, mindenképpen táplál és finom meleget ad. Mondjuk akinek szeptemberben is szép a haja, annak nagyon jó fodrásza van, vagy hónapok óta csak dolgozik, mert ilyenkorra már a sok klóros medencevíztől, széltől, tűző naptól fakult hajunk erősen igénybevett állapotban van. Azért a napsütés és a meleg hiánya mellett a friss gyümölcsök és zöldségek nélkülözését is meg kell említenünk az okok között. A piacon még belefuthatunk az őszi termésekbe, de a nyáriakat, azt a zavarba ejtő színkavalkádot nem hozhatjuk vissza – ezt pedig szervezetünk is megérzi. A lényeg az, hogy az őszi hajhullás egy pontig teljesen természetes folyamat, ahogy a körmök töredezése is, de ettől még nem kell belenyugodnunk.

Mit tehetünk a hajunkért?

Mindenképpen hagyjuk pihenni, tehát ne fessük, vasaljuk, szorítsuk lófarokba, hanem hagyjuk egy kicsit megnyugodni. Tápláljuk langyos természetes olajokkal, masszírozzuk a fejünket kókuszolajjal, olíva- vagy argánolajjal, ami épp jólesik, és hagyjuk a hajszálainkat is tocsogni egy fél órát hetente. Hajmosás után áztassuk egy kicsit gyógynövényes fürdőben! Ha elmegyünk bőrgyógyászhoz vagy hajspecialistához, valószínűleg ajánl majd olyan készítményeket, amik erősebbé tehetik a hajunkat. Ezeknek különleges összetevői is szép számmal vannak, de ami alapból segít, az a B-vitamin. Táplálja a hajat, fokozza a hajnövekedést, és a faggyútermelést is jó irányba befolyásolja. Ha komplex, multivitamin jellegű készítményt szedünk,  az megszüntetheti a szintén hajhullató hatású vashiányt, de vigyázzunk, hogy ne adagoljuk túl! Ha fogyókúrázunk, figyeljünk oda a megfelelő fehérjebevitelre, mert a keratin is fehérjéből épül fel. Ha töredező hajvégeinkkel van problémánk, lehet, hogy rézhiányban szenvedünk – ezt egyébként a hajra szintén pozitív hatást gyakorló cink rendszeres szedése is okozhatja. Együnk több teljes kiőrlésű lisztből készült terméket, aszalt gyümölcsöt, sok olajos magvat, hogy egyensúlyba hozzunk szervezetünket!

Olvassátok tovább a cikket ITT!

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek