haj

Kérdések és válaszok az olajos fejmasszázsról

Az őszi ayurvédikus rituáléimról szóló blogbejegyzés után sok pozitív visszajelzést és kérdést kaptam tőletek. A legtöbben az olajos fejmasszázsról szeretnétek többet tudni, ezért most egy csokorba gyűjtöttem a felmerülő kérdéseiteket, és igyekeztem mindegyiket legjobb tudásom szerint megválaszolni – írja Kertész Kriszta, a Green Veda bloggere. A következőkben az ő sorait olvashatjátok.

Az olajjal a fejbőrt kell masszírozni, vagy a haj többi részére is kerülhet?

Nagyon leegyszerűsítve a választ, a masszázs a fejbőrt kezeli, az olaj pedig a hajnak tesz jót. De nézzük kicsit részletesebben, hogy mi is történik, ha valaki ezt a hajápolási rutint követi.

Ha nem olajozzuk be a hajunkat, mielőtt víz érné, úgy reagálnak a hajszálaink, mint a szivacs, vagyis túl gyorsan túl sok vizet vesznek fel. A hajszálak belseje megduzzad, kéreghártyájuk, más néven a kutikula ugyanakkor nem tud tágulni. Ennek következtében a kutikulák "felborzolódnak", a hajszál pedig sérülékennyé válik.

Ha a megfelelő olajjal kezeljük a hajunkat hajmosás előtt (kb. fél óra hatóidővel), akkor a hajszálak megszívják magukat olajjal. Ennek hatására a sérülékeny belső gyökérhüvely kevésbé duzzad meg a víztől, ezáltal pedig elkerülhető a hajszálak sérülése és töredezése.

A masszázs a fejbőr vérkeringésének tesz jót, javítja annak anyagcseréjét, így több oxigén és tápanyag jut a hajhagymákhoz. Fontos, hogy a fejbőrre ne kerüljön túl sok olaj, mert elzárhatja a szőrtüszőket. Néhány csepp elegendő ahhoz, hogy az egész fejbőrt alaposan, körkörös mozdulatokkal átmasszírozzuk.

Mennyi olajat használjak?

Alapvetően a haj hosszúságától függ, hogy mennyi olaj szükséges ahhoz, hogy a hajszálak még ne tocsogjanak tőle, de azért mindenhova jusson.

Én egy fésűvel is át szoktam menni a hajamon, így egészen biztosan megkapja minden hajszál az ápoló olajat. A hajvégek olajozására érdemes külön figyelni, hiszen itt a legszárazabb és a legsérülékenyebb a hajkorona.

Ahogy pedig már az előbb is említettem, a fejbőrt csak néhány csepp olajjal, és az ujjbegyekkel kell átmasszírozni.

A cikk itt még nem ért véget, kattintsatok ide >>> a folytatásért!