Egyéb kategória

Otthon, minden életszakaszban – Hogyan alakítsd ki?

Az otthon definíciója szerint az a hely, ahol biztonságban, nyugalomban tudhatjuk magunkat. Ellazulhatunk, nem kell megfelelni külső elvárásoknak – kezdi bejegyzését Cserta Szandra, Magyarország egyik első otthonszervezési tanácsadója. A következő bejegyzés abban segít, hogyan tudjuk kialakítani az otthonunkat, hogy az megfeleljen annak az életszakasznak, amiben vagyunk.

vous - 2018.10.15.
Otthon, minden életszakaszban – Hogyan alakítsd ki?

Jelentős időt töltünk az otthonunk falai közt, ezért nem mindegy, hogy milyen hangulatban tesszük ezt. Az otthonszervezés fő célkitűzése, hogy létrehozzunk egy optimális környezetet, ahol a család minden tagja jó hangulatban, kellemes körülmények között egy fenntartható rendszerben élheti a hétköznapjait.

De az otthon átalakul!

Most nem a vándorló tárgyakra és az elbujdosó fél pár zoknik vonulására gondolok. Hanem arra, hogy életszakaszról életszakaszra észreveheted, hogy átalakul az otthonod is. Módosulnak az igények, formálódik a család, más és más tárgyakra lesz szükség a lakásban. Eleve a helyszín, de a hely kihasználása is teljesen megváltozik! Hogyan teremthetsz mindig újra és újra otthont magadnak és a családodnak?

A kulcs az igények pontos megismerése lesz. Nézd meg, hogy te melyik fázisban jársz éppen, hogy egyszerűen kialakíthasd az élethelyzetednek megfelelő otthont!

Az egyszerű gyermekkor

Azért hívom egyszerűnek a gyermekkort, mert ebben az időszakban nem vagyunk ráhatással a háztartás működésére. Ennek minden előnyével és hátrányával! Ha a szüleink egy számunkra nehezen fenntartható, rendszertelen háztartást alakítanak ki, akkor is abban kell élni. De bármilyen is a gyermekkorunk lakhelye, biztos, hogy nincs a vállunkon semmilyen felelősség a megteremtésével kapcsolatban.

Az első szárnypróbálgatások

Amikor jönnek az egyetemi, főiskolás évek vagy belépünk a munka világába, akkor történik az első komolyabb lépés a saját otthon megteremtése felé. Ekkor találkozunk először azzal, hogy ráhatásunk van a kollégiumi szoba, az albérlet háztartására, vagy éppen van már saját jövedelmünk, amivel alakíthatunk a korábbi családi fészken. Képbe jön az ízlésnek megfelelő lakberendezés, dekoráció és jelentősége lesz a különböző rendszerezési lehetőségeknek is.

Ezt az időszakot még az egyszerű és olcsó megoldások jellemzik.

Az ösztöndíjból, az első keresetből vagy épp a szülői támogatásból még szűkösen él meg az ember, így ekkor érdemes a minimalista ötletekre koncentrálni. Mivel gyakori, hogy költöznünk kell, illetve más tulajdonában élünk, ezért fontos meghatározni, hogy mitől érezzük magunkat otthon. Ha külföldre költözünk, akkor ez az átmenetiség hatványozottan is ránk nehezedik majd. Ekkor még nagyobb lesz a jelentősége, hogy egy nyugodt, biztos pontot teremtsünk magunknak az idegen körülmények közepette.

Érdemes minél kisebb helyre tervezni, hiszen általában még csak egy szobából áll a kis birodalmunk. Az elsődleges úgyis az otthoni wifi hálózat létrehozása! Egy kényelmes fotel, egy meleg pokróc, néhány fotó, pár praktikus konyhai eszköz könnyen velünk jön a költözések során és mindig segíteni fog az újrakezdésben. Egy hangulatlámpa vagy izzósor gyorsan megteremti majd az új helyen is az otthon megszokott fényeit.

A fiatalkori lakhely kialakításánál azt érdemes szem előtt tartani, hogy csak a szükséges tárgyakat tartsuk meg.

A felesleg felhalmozása nagyon sok nehézséggel jár, ezért rendszeresen felül lehet vizsgálni a dolgainkat. Néhány profi költöződoboz beszerzése rengeteg kellemetlenségtől megóvhat minket, ráadásul egy kis dekoráció után ezek a dobozok jól felhasználhatóak, amíg meglesz az első szennyestartónk vagy éjjeli szekrényünk. Egy fali rendszerező is multifunkciós lehet, hiszen akár a szekrényajtóra, akár a szoba ajtóra rögzítjük, sok tárgyat elnyelhet.

A cikk a saját lakás témájával folytatódik. Kattintsatok ide >>>

Ajánlott cikkek