áfonya001

Áfonya egy kicsit másképp, a világ egyik legjobb éttermének séfjétől

Az erjesztett áfonya az egyik legegyszerűbb és sokoldalúbb élelmiszer, és ami a legjobb hír, két egyszerű hozzávalóból otthon is elkészíthetitek. Sokféleképpen felhasználhatjátok, például feldobhatjátok vele a reggeli joghurtotokat, gyümölcsleveteket, de desszertként is kiváló.

Az erjesztett áfonya jól fagyasztható és gyorsan felolvad, így bármikor könnyen felhasználható. A Mind Bodygreen bemutatta René Redzepi, a világhírű Norma étterem séfjének erjesztett áfonya receptjét, mely otthon is könnyen elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 kg áfonya
  • 20 gramm nem jódozott só.

Ha befőttesüvegekben készítitek:

keverjétek jól össze a sót és az áfonyát egy tálban, majd tegyétek befőttesüvegbe. Nehezékkel nyomassátok le a keveréket. Zárjátok le az üveget, de ne olyan szorosan, hogy a gáz ne tudjon kiszökni. Tartsátok meleg helyen, 4-5 napig kb. 28 Celsius fokon, vagy néhány nappal hosszabb ideig szobahőmérsékleten, de az első néhány nap után meg kell kezdeni az íz-tesztelést. Miután az áfonya elérte a kívánt savanyúságot, óvatosan vegyétek ki őket a zsákból vagy az erjesztő edényből, és finomszemcsés szitán szűrjétek át a gyümölcslevet.

Az áfonyákat és gyümölcslevet külön tárolókban tárolhatjátok a hűtőszekrényben néhány napig. A további erjedés megakadályozása érdekében hosszú távon fagyasszátok őket külön-külön vákuummal lezárt zacskókban.

Az elkészült áfonyát használhatjátok desszertekhez, de egy natúr joghurt, egy kis mézzel édesítve, és erjesztett áfonyával a tetején igazán finom tízórai lehet.

Áfonyás puding pohárkrém ropogós leveles tésztával
Áfonyás puding pohárkrém ropogós leveles tésztával
Forrás:
Kard Éva