Egyéb kategória

Miért merültök ki fizikailag az irodai munkától?

Nagyon sokan nem értik, hogy miért érzik hullafáradtnak magukat egy irodában eltöltött nap után, miközben nem hordtak szenet, lapátoltak sittet vagy végeztek bármilyen komolyan megerőltető fizikai munkát. Mégis miben fáradunk így el?

vous - 2018.10.26.
Miért merültök ki fizikailag az irodai munkától?

Még ma is élnek olyan szülők, nagyszülők, akik csak legyintenek arra, hogy a billentyűk nyomkodásában elfáradunk. Azzal jönnek, hogy kapálnánk csak egész nap, megtudnánk, mi az igazi kimerültség. A világ azonban változik, és egyre többen végeznek irodai munkát, mégis fáradtak. Ez nem csak az ülőmunka hátrányairól szól, bár az is megér egy misét: nyak- és hátfájdalmak, vállgörcsök, száraz, kimerült szemek, fájó ujjak, zsibbadás, visszerek keserítik az életünket. Emellett az, hogy agyunk folyamatosan dolgozik, igenis kimerítő.

Nem a testünk dolgozik, hanem az agyunk

Az irodai munka során agyunk folyamatosan kénytelen aktívnak maradni, problémákat oldunk meg, szövegeket, táblázatokat elemzünk vagy töltünk ki, szerkesztünk, felelősséget vállalunk, intézkedünk, telefonálunk, viselkedünk. Míg sport vagy fizikai munka közben az agy a monotóniában képes pihenni, az irodában ez ritkán adatik meg. Agyunk pedig így a nap végére kimerül, és ezt értelemszerűen jelzi is. Ráadásul nem mindenki végzi azt a munkát, amit igazán szeretne, sok a stressz, amit gyakran még tetéz az a feszültség, ami az álmaink és a valóság között tátong. A belső feszültség állandósulva szintén kimerültséget okoz. Akik motiváltak, sokkal kevesebbnek érzik munkaóráikat, és jobb kedvvel ülnek le reggel nyolckor a gép elé, mint azok, akik csakis muszájból teszik ugyanezt.

Nézzétek meg a cikk befelyezését is!

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek