Az amerikaiak egyik kedvence az úgynevezett chicagói stílusú pizza, ami sokmindenben ellentmond a klasszikus és mindenki által imádott pizza szabályaival, de aki szereti az olvadt, nyúlós sajtot és a tészta-paradicsomszósz-sajt szentháromságát, az ebben a formában is kedvét leli ebben az elsőre fura, de nagyon finom fogásban.
Amerikában, pontosabba Chicagóban vált népszerűvé, de egy szicíliai szakács kezdte készíteni gyerekkori emléke, nagymamája receptje alapján ezt a furcsa, nem szokványos pizzát, ami inkább hasonlít egy pitére, mint egy lapos, vékony pizzára, ráadásul a feltétek fordítva kerülnek bele: alulra a sajt, rá a feltét, a tetejére pedig a paradicsomszósz, az egészet pedig piteként körbefogja az omlós és roppanós tészta.
Míg a klasszikus pizzánál az a lényeg, hogy csak mértékkel kerüljön rá feltét, itt a cuccosság a lényeg, és valószínűleg ezért is lett annyira népszerű még az 1940-es években az Újvilágban. Nem egyszemélyes, hanem igazi társasági étel, iszonyatosan laktató - és aki a pizzát szereti, ebben a furcsa, de nagyon népszerű változatban is érdemes kipróbálni - mert a változatosság mindig jó!
Chicagói pizza
Hozzávalók 2 darab 23 centis pizzapitéhez:
A tésztához:
- 2,8 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 4 evőkanál olívaolaj
- 50 dkg liszt
- só
A paradicsomszószhoz:
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv (400 g) paradicsompüré - passata
- 2 evőkanál olívaolaj
- csipetnyi csili
- 1 teáskanál morzsolt oregánó
- só, bors
Valamint:
- 25 dkg reszelt pizza-mozzarella
- 5 dkg reszelt parmezán
- ízlés szerint bacon, kolbász vagy szalámi
Az elkészítést nézzétek meg ITT!
