Egyéb kategória

Így csökkenthetitek a kidobott élelmiszerhulladék mennyiségét a háztartásotokban

Gondoljatok bele, mennyi feleslegesen kidobott élelmiszertől kímélhetnétek meg a háztartásotokat, és mennyi felesleges pénzkidobástól kímélhetnétek meg saját magatokat! Mindezt olyan egyszerű, otthon is bevezethető megoldásokkal tehetitek meg, mint az ételek helyes tárolása, az újrafelhasználás, vagy a komposztálás.

vous - 2018.10.27.
Így csökkenthetitek a kidobott élelmiszerhulladék mennyiségét a háztartásotokban

A Fenntartható otthon blog szerzője, Christine Liu osztotta meg tippjeit az Eco-Age oldalán arról, hogy csökkenthetitek otthon a feleslegesen kidobott élelmiszerhulladék mennyiségét.

Minden évben a világ élelmének egyharmada elpazarlódik – összesen 1,3 milliárd tonna, 400 milliárd dollár értékű termék végzi a kukában. Ez nem csupán fizikai hulladék, hanem 3,3 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátás, 250 köbméter víz (mely háromszorosa a svájci Genfi-tó nagyságának) és 1,4 milliárd hektár olyan terület, amelyet nem hatékonyan hasznosítottak.

Figyelembe véve a társadalom által tapasztalt modern technológiai fejlődést, meglepő, hogy még nem találtunk módot arra, hogy okosan és hatékonyan oldjuk meg az élelmiszertermelésünket.

Íme néhány egyszerű ötlet, amit mindannyian felhasználhattok a háztartási élelmiszerhulladék csökkentése érdekében:

  • Vásároljatok okosan

Vásárlás előtt vegyétek figyelembe a meglévő készleteiteket, és csak azt vegyétek meg, amire valóban szükségetek van.

  • Lejárati idő

Mindig figyeljétek a termékeken a lejárati dátumot, és használjátok fel a hűtőtökben levő legkorábban lejáró termékeket a főzéshez, sütéshez.

  • Tároljátok helyesen az ételeket

Tartsátok lezárt dobozokban az élelmiszereket, kerüljétek a gyümölcsök és a zöldségek együttes tárolását, mivel a gyümölcsök gyorsabban érlelik a zöldségeket, amik így előbb megromlanak, mintha külön tárolnátok őket. Használjatok újrafelhasználható pamutszövet táskákat vagy törölközőket a nedvesség felszívására.

  • Újrafelhasználás

A hamarosan megromló zöldségekből készítsetek nasit, így még napokig fogyaszthatóak lesznek. Csak használjatok cukor, ecet és víz keverékét, egy üvegedényben összekeverve, és tegyétek bele a zöldségeket.

  • Komposztálás

Minden olyan felesleges élelmiszerhulladék esetében, amelyet nem sikerült időben felhasználnotok, elfogyasztanotok, vegyétek figyelembe a komposztálás lehetőségét.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek