vásárlás

A komforzónán túl – mi az a pénzügyi időugrás?

Nemrég írtam a megszokás hatalmáról, és arról, hogy eltérő státuszú embereknél egyformán okozhat károkat ez a gyakorlat. És megígérhetem neked, hogy fogok még sokat írni erről, nagyon is gyakorlati példákat felemlegetve, mert pénzügyeink tekintetében ez az egyik mumus. Igazi ellenfél, amit nehezen lehet megtörni. De mit is jelent pontosan a megszokás? Miért ragaszkodunk annyira helyekhez, helyzetekhez, emberekhez, kereskedőkhöz vagy márkákhoz?

A válasz a kényelem. A megszokás kényelmes. A megszokás otthonos érzéseket biztosít. Nem kell gondolkodni, olyannyira nem kell gondolkodni, hogy a problémamegoldás igénye teljesen háttérbe szorul. Adott helyzetekben talán minden ember azzal is tisztában van, hogy lehetne az adott termékhez, szolgáltatáshoz egy kicsi utánajárással, akár egyszerű "gugli" kereséssel olcsóbban hozzájutni, mégsem teszi.

A megszokás tényleg kényelmes, ráadásul az van a komfortzónánkon belül, amit megszoktunk. A komfortzóna pedig kemény dió, csak akkor lépjük át, ha valami nagy (lelki, fizikai) haszonnal kecsegtet, és az előző posztban említett az egy kiló krumplin nyert ötven forintos nyereség, lehet nem annyira csábító.

Mert ötven forint nem tétel, nem tűnik tételnek. Ötszáz forint se tűnik másnak igazán nagy nyereségnek, ahogy a gazdag vállalkozó is csak vonogatja a vállát egy ötvenezres buktán.

A komfortzónánkból csak akkor tudunk egy ilyen helyzetben kilépni, ha pénzügyi időugrást hajtunk végre. Ez pedig nem lehetetlen, csak számolnunk kell. Maradjunk a krumplinál: ha kilónként ötven forintot veszítünk az üzleten, akkor 10 kiló krumplin 500 forintot veszít a család. Mondjuk havi szinten sok krumplit esznek (még mindig ez a legolcsóbb alapanyag), és megesznek 30 kilót is belőle. Az havonta 1500 forint veszteséget jelent, éves szinten 18000 forintot. Három nem annyira rossz minőségű cipőt lehet belőle venni. Ez a pénzügyi időugrás: nem egy bizonyos vásárlásakor nyert összegben gondolkodunk, hanem nagyobb időtávban – hónapokban, évben, akár években.

Ne felejtsük el... Mit is? A választ a bejegyzést folytatásában találjátok itt >>>