Az otthoni főzéshez hasonlóan az otthoni növénytermesztés, veteményes vagy fűszerkert gondozás is kiment a divatból. Pedig számtalan előnye van annak, ha magatok termesztitek meg az alapanyagokat: a kertészkedés jó hobbi, akár terápiás elfoglaltság is lehet, és így mindig tudjátok, mi kerül a tányérotokra.
Az egyik sikerlistás szakácskönyv szerzője, Melissa Hemsley az Eco-Age oldalán osztotta meg tapasztalatait arról, hogyan alakult a saját, ehető kiskertje. A kertészkedés előnye közé sorolta például azt a tényt, hogy ha saját magatok termesztitek meg a zöldségeket, gyümölcsöket, soha többé nem kell a boltokban műanyagzacskót használnotok, hogy ezeket a termékeket hazavigyétek. A kertészkedésbe, és a főzésbe is bevonhatjátok a gyerekeket, és sokkal jobban értékelitek majd az alapanyagokat, jobban odafigyeltek arra, hogy csökkentsétek a felesleges élelmiszerhulladék mennyiségét.
Az otthoni kertészkedéshez nem feltétlenül szükséges kiskert, kezdhetitek kicsiben a balkonon, ablakokban is.
Íme Melissa top 6 sikerlistást ültetése, mentsétek le a listát jövő tavaszra, és vágjatok bele bátran!
- Paradicsom, ami levesekbe, szószokba, mártásokba egyaránt kiváló.
- Paprika és chili, amit frissen, de leszárítva is felhasználhattok.
- Menta és bazsalikom, a leggyakoribb fűszernövények, amikre szükségetek lehet a konyhában.
- Cukkini, amit ha tavasszal elültettek, jövő őszre már terem is.
- Hagyma, ami szintén minden ételhez jól jön.
- Levendula, ami könnyen növekszik és szaporodik, és különleges ízt ad az ételeknek, teáknak.
