Egyéb kategória

10 tipp a környezettudatosabb élethez

A július hónapra meghirdetett műanyagmentes nemzetközi mozgalom hatása a mi háztartásunkba is begyűrűzött. Szép lassan, lépésről lépésre történt a változás, épp úgy, mint egy sikeres életmódváltás esetén. Tíz pontba szedtem össze azokat a nagyon egyszerű, pici lépéseket amivel ti is sokat tehettek a fenntartható jövőért.

vous - 2018.11.03.
10 tipp a környezettudatosabb élethez

1. Palackozott víz elhagyása

A legnagyobb problémát a műanyag (PET) palackok okozzák. Biztosan Te is találkoztál már azokkal a fotókkal, amelyek a tengerek, óceánok szennyezettségét mutatják be. A szemetes partszakaszok látványához talán könnyebben hozzászokik a szemünk, ám amikor egy állat pusztul el a hulladékoktól, az mindig nagy figyelmet kap. Február végén Dél-Spanyolország tengerpartjára vetett a hullám egy hat tonnás bálnát. A tudósok kíváncsiak voltak, mi okozta az állat elpusztulását. Kiderült, hogy a gyomrában 29 kilónyi műanyag, kötél, háló és egyéb törmelék volt, ami hashártyagyulladást okozott. (forrás: CNN)

Ha azt gondolná valaki, hogy a mi országunkban nincs tenger, ezért nem kell aggódnunk ilyen problémák miatt, elárulom, hogy 2017-ben a PET kupa résztvevői a Tisza árteréből 100.000 palackot szedtek össze. Ez 8 tonna, mintegy 65 köbméter hulladékot jelent. 

Magyarország ivóvize emberi fogyasztásra alkalmas. Ha aggódnál a háztartásodba érkező víz minősége miatt, ajánlom figyelmedbe az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján található kereső funkciót, amelybe beírva a kiválasztott település nevét megtudhatjuk, hogy milyen a vezetékes ivóvíz minősége.

Amennyiben nem bízunk a vezetékes vízben, egy cserélhető ballonos víz vagy egy víztisztitó készülék, esetleg egy vízszűrő kancsó beszerzése máris a környezettudatosabb életmód felé segít minket.

2. Műanyag szatyrok, zacskók elhagyása

A műanyag szatyrokat nálunk már évekkel ezelőtt felváltották a vászon táskák, azonban a zöldségeket, péksüteményeket még zacskókban hoztuk haza. A zacskók soha nem kerültek egyből a szemetesbe, hiszen Fagyi kutyánk után ezekkel szedtük fel az ürüléket. 

Mindösszesen 295,-Ft/méter áron vásároltam újrahasznosítható anyagból készült méterárut (ITT) és nagyjából 1,5 óra alatt megvarrtam 20 darab tasakot, amik tökéletesen helytállnak a műanyag rokonaik helyett. Sem a boltban, sem a piacon nem szóltak még érte, hogy nem az általuk kínált zacskóba tettem be a portékát.

Ha nem szeretnél bíbelődni szütyők készítésével, számtalan hazai kézműves kínál erre a célra készített terméket.

Nagyon szeretem a Shorting Bags kézzel gyártott termékeit, amiknek fő célja, hogy háztartásunkban csökkenthessük a műanyag tárgyak használatát, és ezáltal egy élhetőbb bolygót hagyjunk magunk után. 

A BogBag boltban is találtok péksüteményekre és zöldségekre szakosodott zsákokat.

A további tippeket ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek