Egyéb kategória

Az eszkimók télen nem menstruálnak

Hormonrendszerünk rendkívül bonyolult és érzékeny, apró változásai is észrevehető tünetekkel járhatnak. Ugyanakkor az emberi alkalmazkodóképességet sem szabad lebecsülni: van, hogy a szervezet maga állítja le a menstruációs ciklust saját érdekünkben.

vous - 2018.11.05.
Az eszkimók télen nem menstruálnak

Alkalmazkodó hormonok

Alapvetően szervezetünkben folyamatosan termelődnek azok a hormonok, amelyek a ciklusunkért felelősek. Ezek azonban nemcsak a napszaknak, de a kornak, évszaknak, hőmérsékletnek megfelelően finomhangolódnak. Az agyalapi mirigy szabályozza a különböző hormontermelő szervek működését, ám az ő főnöke, a hipotalamusz folyamatosan monitorozza egészségi állapotunkat, stressz-szintünket, és egy sor egyéb tényezőt is figyelembe vesz.

Ezek alapján, ha úgy látja jónak, kiadja a stop parancsot az agyalapi mirigynek, ami továbbítja azt petefészkeinknek. A menstruációs ciklus alapvető célja a szaporodás, amihez bizony szükség van egészséges szervezetre és tartalékra is. Bármilyen vészhelyzet képes leállítani a szaporodási parancsot, hiszen utódunk veszélynek lenne kitéve, vagy nem is lennénk képesek kihordani, és ezzel magunknak is ártanánk. Ilyen veszélyhelyzetet okozhatnak betegségek, de a drasztikus diéta vagy a túlzásba vitt sport is – ám jó tudni, hogy az elhízás ugyanilyen rossz hatással lehet a hormonháztartásunkra! Ha a szervezetnek nincsenek tartalékai, például túl soványak vagyunk, túl szigorú fogyókúrát tartunk, vagy extrém nagy megerőltetésnek vagyunk kitéve – például versenysportolunk  –, esetleg túl hideg van, akkor túlélő üzemmódba kapcsolunk: a cél a fennmaradás, és nem a szaporodás.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek