Egyéb kategória

A rendetlenség pszichológiája: nem zseni, de nem is dilis, aki káoszban él

Már gyermekkorban azt halljuk mindenkitől, hogy rend a lelke mindennek. Mert az jobban átlátható, az alapján ítélnek meg az emberek és egyébként is jobb a közérzete az embernek, ha rend veszi körül. De lássuk be, ezt nem mindig könnyű betartani.

vous - 2018.11.10.
A rendetlenség pszichológiája: nem zseni, de nem is dilis, aki káoszban él

Sokan a rendetlenséget a bukás metaforájának tekintik. Mert ugyan mi jó sülhet ki abból, ha valaki rendetlen? Sokkal több, mint azt gondolnánk. Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen jelentéssel bírhat az, ha valaki „káoszban” él. A Minnesota Egyetem kutatói új megvilágításba helyezték a rendetlenség mítoszát. Mindig is élt egyfajta legenda azzal kapcsolatban, hogy a rendetlen emberek sokkal inkább kreatívak, mint rendszerető társaik. Őszintén szólva kell is némi kreativitás, vagy különleges agyi képesség, hogy a kupi ellenére mindent megtaláljunk, amire szükségünk van. Egy idegen számára lehet, hogy kész káosz az asztalunk, de a saját kupiját mindenki jól ismeri. Főleg, ha nem csak egyszeri alkalomról van szó. A Minnesota Egyetem pszichológusai a vizsgálatok során egy tiszta és egy rendezetlen szobát is górcső alá vettek és arra jutottak, hogy azok az emberek, akik az utóbbiban laktak, sokkal inkább kreatív elmével gondolkodnak. Egyszerűen azért, mert ez a „rossz” szokás jobban megdolgoztatja az agyukat, hiszen nem olyan egyértelmű, hogy mit hol találunk, így a memóriát is edzésben tartja. A kreatív gondolkodás ez esetben azt jelenti, hogy az egyén, aki nem olyan precíz, tud az adott kereteken kívül is gondolkozni, könnyebben képes elhagyni bármilyen komfortzónát.

Egy szokás, ami örökre megmarad

Jobb, ha mindenki a saját háza táján söpröget, így én is a saját példámnál maradnék. Már gyereknek is rendetlen voltam. Persze, azon kívül, hogy a szüleim gyakran rám szóltak, hogy ideje lenne rendet rakni a szobámban, nem nagyon változtattam. Persze gyerekként ott az a kényelmi faktor, hogy ha szakad a cérna, anya úgyis megcsinálja. Aztán nő a gyerek, és egyre többet várnak tőle a szülők. Az elvárás pedig nagy úr. Mert mondhat bárki bármit, lehetünk bármekkora lázadók, bizonyos mértékig mindenki elvárásoknak felel meg. Így van ez a rend kérdésével is. Ahogy nő a gyerek, idővel egyre kevésbé lesz kupis, de kifordulni önmagából sosem fog.
A gondolkodási módról és a dolgokhoz való hozzáállásról sokat elárulhat az, hogy valaki rendmániás, vagy inkább az átláthatatlanságot kedveli. De a hiedelmekkel ellentétben ez alapján senkit sem lehet elítélni. Nem lesz valaki rosszabb attól, hogy nincs makulátlan rend és tisztaság az íróasztalán, ellenben valószínűleg nyitott a világra, az új ismeretekre és előszeretettel szakít a konvenciókkal. Szóval ha rendetlenek vagyunk és valaki megjegyzést tesz erre, akkor akár az amerikai kutatók eredményeit is az orra alá dörgölhetjük.

Olvassátok tovább!

Forrás:
Pixabay
Ajánlott cikkek