Egyéb kategória

5 ok, amiért érdemes kilépni a kényelmes komfortzónátokból

A legtöbben szeretünk kényelmesen és biztonságban élni, legyen szó akár a munkánkról, akár a magánéletünkről. A szakemberek szerint azonban olykor mégsem árt egy kicsit kilépni a saját biztonsági határainkon kívülre, vagy ha úgy tetszik, a komfortzónánkból. Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy az életünk teljesebb legyen, hiszen a kényelmen túl a kockázatvállalás hozzájárulhat az önismeretünk és a személyiségünk fejlesztéséhez. Íme 5 ok, hogy kilépjünk a kényelmes komfortzónánkból.

vous - 2018.11.12.
5 ok, amiért érdemes kilépni a kényelmes komfortzónátokból

A komfortzóna valójában az a viselkedési tér, amelyben a megszokásaink szerint tevékenykedhetünk nap mint nap kényelmesen, minimalizálva a stresszt és a kockázatot. Ebben a zónában biztonságban érezzük magunkat, kisebb a szorongás, kevésbé félünk attól, mit teszünk és mit lesz annak a következménye, mert többnyire nem érhet bennünket meglepetés. Ez a kényelmes állapot csábító, ezért is törekszünk arra, hogy kialakítsuk magunknak a munkahelyen és a magánéletünkben egyaránt. A szakemberek szerint azonban mégis érdemes olykor kilépni a határaink mögül, a komfortzónán túlra, hogy megnézzük, mire vagyunk képesek, mi az, amivel meg tudunk küzdeni – ez önbizalmat adhat, valamint segíthet abban, hogy még jobban megismerjük önmagunkat. Íme 5 ok, hogy kilépjünk a kényelmes komfortzónánkból.

Nehéz elengedni a kényelmet

A komfortzónánkon belül ugyanis kevés a szorongás és a stressz, nagyjából tudjuk, hogy mi következik, és arra fel tudunk készülni. Ennek a kényelemnek az elkerülése félelmetes lehet, mégis meg kell próbálnunk ezen túllépni, új dolgokkal szembenézni, új helyzeteket megoldani. Megnyugtatóan hathat a tudat, hogy bármikor vissza tudunk menni a biztonságot jelentő zónánkba.

A kihívás segíthet sikeresebbé válni

A komfortzónán belül tevékenykedni kényelmes, viszont nem biztos, hogy segít abban, hogy előrébb haladjunk, hogy fejlődjünk – így a sikerhez vezető úton ez inkább egy megállót jelenthet, mintsem azt, hogy haladunk valami nagyobb cél felé. Ahhoz, hogy új célokat érjünk el és új sikereket, olykor fontos kockáztatni, azt pedig sokkal inkább a komfortzónánkon túl tudjuk megtenni.

Forrás:
depositphotos
Ajánlott cikkek