Egyéb kategória

Pommes Anna, a tökéletes francia sült krumpli

A pommes frites, vagyis a klasszikus sült krumpli vagy hasábburgonya eredetileg ugye francia, még legnagyobb fogyasztói, az angolszászok is french fries-nak, vagyis francia sültnek nevezik, de van nekik egy másik elképesztően egyszerű, egyszersmind fantasztikus sült krumplijuk is, a pommes Anna, ami egy serpenyős, egyben sült változat, egész más, mint a mártogatós, olajban sült, ma oly népszerű változat, de nagyon ajánljuk kipróbálni, mert valami isteni!

vous - 2020.09.13.
Pommes Anna, a tökéletes francia sült krumpli

A klasszikus sült krumpli akkor tökéletes, ha kívül ropogós, belül krémesen lágy, ugyanez igaz a pommes Almára is, ami egy serpenyős, egyben sütött, leginkább köretként tálalt fogás, egyáltalán nem bonyolult, viszont mennyei finom, és csak krumpli, vaj, só kell hozzá, na jó, némi bors és kakukkfű sem árt hozzá.

Az étel neve a krumpli – pommes de terre – rövidítéséből és egy női névből származik, és a Larousse Gastronomique fel is fejti pontosan, ki volt a hölgy, akiről az étel a nevét kapta. Nem bárónő, nem hercegné, hanem egy egyszerű utcalány, úgynevezett kokott, aki nem csak ennek a krumplirakottasnak készítőjét, egy bizonyos Adolphe Dugléré séfet, a legendás párizsi étterem, a Café Anglais – Angol Kávéház – 1800-as évek második felének szakácsát ihlette meg, hanem Émile Zola írót is, aki minden bizonnyal a különös képességekkel bíró utcalányról mintázta egyik regénye címszereplő főhősét, Nanát. Nahát, hogy mennyi izgalom van a gasztronómiában és irodalomban, imádjuk!

Mindenesetre ez egy nagyon egyszerű, könnyen kivitelezhető fogás, istenien ropogós és krémes egyszerre, nagyon kevés alapanyaggal összedobható, ami mindig van otthon – mégis milyen háttérsztorija van!

A hozzávalókat és az elkészítést nézzétek meg ITT!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek