Egyéb kategória

5 mítosz az anyagcserétekkel kapcsolatban, amiket ideje elfelejteni

Minden embernél kicsit más a folyamat, amelynek során a bevitt táplálékból energia, no meg salakanyag, esetleg zsír lesz. Épp ezért nem lehet tökéletesen összehasonlítani magunkat másokkal, egyedi a kinézetünk, és belső folyamataink szintén. Persze ettől még lehet gyorsítani az anyagcserénken, csak nem mindegy, hogy milyen áron.

vous - 2018.11.14.
5 mítosz az anyagcserétekkel kapcsolatban, amiket ideje elfelejteni

Az anyagcseréjükkel azok foglalkoznak sokat, akik vagy hízni, vagy fogyni nem tudnak túl könnyen. Ha kizártunk minden betegséget, akkor ott kötünk ki, hogy túl gyorsan vagy épp túl lassan halad át rajtunk az ennivaló. De tényleg így van? Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket ezzel kapcsolatban.

A nagy adagok lelassítják az anyagcserét – hamis

Többször keveset enni egészségesebb, mint napi 2-3 alkalommal dugig tömni magunkat, ez igaz. Ám az, hogy több ételt eszünk meg egy ültő helyünkben, mint mások, még nem okoz lassabb anyagcserét, ahogy a sok kis adag sem képes azt gyorsítani. Sőt, a többször kevesebb elv akár nagyobb kalóriabevitelt is eredményezhet, főleg, ha szeretünk nassolni, rágcsálni, és magas kalóriatartalmú ételekből csemegézünk. Ha fogyókúrázunk, ne az adagok méretével foglalkozzunk, hanem a bevitt kalóriákat számoljuk!

A kihagyott étkezésektől lelassul a metabolizmusunk – hamis

A kihagyott étkezések bizony számítanak, hiszen testünk nem kapja meg az energiát, a működéséhez szükséges tápanyagokat a következő néhány órára, de az anyagcserénk nem lassul le attól, ha épp nem ebédeltünk. Nagyon alacsony kalóriatartalmú diétát kell hosszan betartanunk ahhoz, hogy testünk éhezés üzemmódba kapcsoljon, és anyagcserénk lelassuljon. Az éhezéssel, önsanyargatással járó diéták tehát cseppet sem ajánlottak, sőt, a kihagyott étkezések sem, mert amint lehetőségünk van, a legközelebbi alkalommal többet fogunk enni a kelleténél. Igyekezzünk megtalálni a korunkhoz és aktivitási szintünkhöz leginkább illő étrendet, és ha egészségesebbek szeretnénk lenni, kérjük dietetikus segítségét.

Olvassátok tovább a cikket!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek