karacsonyi menu

Tervezzétek meg tudatosan az idei ünnepi menüt

Az ünnepek alkalmával a legtöbb háztartásban legalább dupla annyi étel készül, mint amennyi elfogy. Előételek, többféle főétel és desszertek sokasága alatt roskadozik az ünnepi asztal, amiket a család és a vendégsereg sokszor nem tud elpusztítani. Ilyenkor még több elpazarolt étel végzi a szemetesben, mint az év többi részében, pedig egyszerű megoldásokkal könnyen helyrehozhatnátok a problémát.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a gazdag országok évente annyi élelmiszert pazarolnak el, mint a Szubszaharai Afrika teljes nettó élelmiszertermelése – írja az EcoWatch.

Az élelmiszer-hulladék kialakulásában a kereskedelmi oldal is nagy szerepet játszik, de otthonotokban is nagyobb figyelmet fordíthattok a problémára.

A közelgő ünnepek például kiváló alkalmat adnak arra, hogy ezúttal gondosan megtervezzétek a menüt, és ne essetek túlzásokba. Egy dolog ugyanis a különleges, vagy hagyományos ünnepi menü elkészítése, és egy másik dolog, ha a mennyiséggel túllőtök a célon.

Arra az esetre is van megoldás, ha túl sok ételmaradék maradt a hűtőben.

  • Egyrészt, amit lehet, azt használjátok fel újra. Például a karácsony utáni néhány napra próbáljatok meg a megmaradt élelmiszerekből könnyedebb fogásokat alkotni.
  • Másrészt jótékony célra is fordíthatjátok a felesleges ételeket.
  • Harmadrészt a kidobandó ételmaradékokat a szemetes helyett inkább a komposztálóba tegyétek.
Forrás:
Unsplash