Egyéb kategória

Nárcisztikus, vagy csak önző?

Mindannyian önzőek vagyunk, ez egy bizonyos szintig teljesen normális. Akadnak azonban emberek, akik annyira el vannak telve önmagukkal, hogy már-már nárcisztikusnak nevezhetők. Vajon hol a határ?

vous - 2023.09.26.
Nárcisztikus, vagy csak önző?

Milyen egy nárcisztikus ember?

Ha megeszi az utolsó kocka csokit, nézegeti magát a tükör előtt, és nem tud veszíteni, még nem biztos, hogy az illető nárcisztikus is – ahhoz azért több kell. Például az, hogy saját érdekein és véleményén kívül az égvilágon senki máséit ne vegye figyelembe. Meghallgathatja, úgy csinálhat, mintha, de végül csak a saját javára dönt. Nem érdeklik a másik ember érzései, gyakran nem is érti őket. Miközben másokat korlátoz, saját magának mindent megenged. Másokat szid és kiközösít, de vele persze semmi baj nincs, tegyen akármit is. A törvényeket és szabályokat is magához szabja.

Mindig több kell neki

Az önző emberek sok mindent maguknak akarnak, de azért nem mindent és nem mindenáron. A nárcisztikus embernek viszont soha semmi nem elég. Ha tehetné, az utolsó csepp vért is kiszívná mindenkiből. Még több pénz, még több hatalom kell, és ha ez nincs, akkor keres nála gyengébb embereket, akiket megszégyeníthet, megalázhat, és akkor legalább náluk jobbnak érzi magát. Megszállottja a hatalomnak és az irányításnak, ezért zsarnokként viselkedik. Mégis, miközben vérig sért másokat, elvárja, hogy csodálják őt, mint valami félistent. Valós teljesítmény nélkül vár dicséretet, és megsértődik, ha nem kapja meg.

Nincs bűntudata

Itt már kicsit belecsúszunk a pszichopata kategóriába is, rájuk jellemző igazán, hogy semmilyen megbánást nem éreznek – nem is képesek rá. Csak saját törvényeiket, érzelmeiket ismerik, másokéit nem tudják átérezni. Az önző emberek igen, meg is bánnak dolgokat, de a nárcisztikusok meg sem próbálják. Kapcsolataik így felszínesek, kihasználnak embereket, a nőket pedig ideiglenes trófeának tekintik. Ettől még lehet nagyon kedves és sármos meg udvarias, még kérdezgethet is az életünkről – de csak azért, hogy információkat gyűjtsön. Kell neki legalább egyvalaki, aki felnéz rá és elismeri. Idővel aztán vele is ugyanúgy kapcarongyként bánik, mint mindenki mással. Házasságot is gyakran azért köt, hogy felesége ne szabadulhasson tőle, amikor akar – csak ha neki elege lett belőle. Hűtlenkedik, ordítozik, lekezel – és csak néz, amikor ennek következményei vannak. Gyakran erőszakos is, kivételes bánásmódot vár el. Ha fájdalmat okoz – lelkileg vagy fizikailag –, részvétre ne számítsunk tőle.

Eltúlozza saját magát

Aki „csak” önző, az olyan, mint a mókus, aki magának akarja az összes mogyorót, de nem képzel magáról sokkal többet, mint ami. Ha nem kapja meg, amit akar, nyafog, mint anyuci pici fia. A nárcisztikus ember nem nyafog. Elsőre úgy tűnhet, ő tényleg különb mindenkinél, bátor, erős, elszánt, pedig ez nem igaz. Átlagos, középszerű emberek ők, akik megszállottan többnek akarnak látszani annál, amik. Ezért reagálnak a kritikákra nagyon dühösen, ezért tesznek meg mindent a hatalomért és az összes státuszszimbólumért, ezért túlozzák el minden sikerüket vagy lopják el mások jó ötleteit. Csak mutatják, hogy ők valakik, de ehhez a látszathoz körmük szakadtáig, gyakran halálukig ragaszkodnak.

Mit tegyünk, ha ilyen ember él a közelünkben?

Egyet véssünk az eszünkbe: nem fog megváltozni. Soha. Nincs az a félisten, aki mellett egy nárcisztikus elismerné, hogy nem ő a világ közepe, nincs kérlelés, rábeszélés, érv, ami hatna rá. Esélyünk sincs őt megváltoztatni. Ha párkapcsolatban élünk vele, gondosan készítsük elő a terepet, keressünk biztonságos menekülő útvonalat, és családunk, barátaink segítségével meneküljünk onnan, amíg megtehetjük. Ha családtagunk ilyen, jobban járunk, ha elkerüljük, ne adjunk neki kölcsön pénzt, ne kezdjünk vele közös üzletbe. Kerüljük ki, ne szálljunk vele vitába, úgysem lehet rá hatni. Amit és akit lehet, menekítsünk el tőle. Ne dőljünk be a karizmájának – ez az egyetlen jó dolog, ami a birtokában van.

Ajánlott cikkek