Francia krumplipüré - szuperkrémes és isteni

Francia krumplipüré - szuperkrémes és isteni

Krumplipürét készíteni nem nagy kihívás, és minden családnak megvan a maga jól bevált változata, hiszen rituálészerűen ezt készítjük köretnek vasárnaponként vagy ünnepi fogások mellé. De nem árt néha egy kis inspirációt meríteni másoktól, hátha elleshetünk némi praktikát, amitől még finomabb lehet. A franciák például nagyon egyszerűen, de kicsit másképp készítik ezt az alapételt, selymesen krémesen!

Pofonegyszerű, mégis az egyik legnépszerűbb köret a krumplipüré, csupán burgonya, tej, vaj és só kell hozzá. Vannak, akik tejszínnel is gazdagítják, szerecsendiót vagy zöldfűszert adnak hozzá, sőt sajtos változata is számtalan létezik. A legtöbben meghámozva és felkockázva, mások héjában főzik meg hozzá a krumplit sós vízben.

A békebeli francia krumplipüréhez viszont tejben főzik meg a krumplit, és ettől lesz olyan ellenállhatatlanul selymes és lágy.

A kis lángon, tejben fővő krumpli egyrészt nagy részét felszívja a tejnek, másrészt a tej a burgonya keményítőjének köszöhetően besűrűsödik, az ízek koncentrálódnak, és minden tápanyag és zamat benne marad az ételben, nem öntjük le róla, mint a főzővízzel tennénk. Ezután már csak össze kell törni és egy kis vajjal selymesíteni - isteni finom, és persze ízlés szerint fűszerekkel felturbózható ez a nagyon krémes és lágy krumplipüré.

Francia krumplipüré recept >>>

Forrás:
Depositphotos