Adventi naptár

Fordított adventi naptár

A Ridikül.hu szerkesztősége talált egy ötletet. Sajnos nem az ő lelkükből pattant ki, de legalább akkora öröm magunkénak vallani ettől kezdve a gondolatot. Mi is csatlakozunk hozzájuk, és reméljük, nektek, VOUS-olvasóknak is megtetszik a gondolat. A következőkben a Ridikül.hu főszerkesztőjének sorait olvashatjátok:

Mert adni, így felnőtt fejjel, túl milliónyi adáson – kapáson… szóval jobb. Higgyétek el nekem.

Mi az a fordított adventi naptár?

A lényege, hogy nem kiveszünk belőle naponta, hanem belerakunk. Belerakunk olyan dolgokat, amelyeket jó célra szánunk.

Mi a Ridikül szerkesztőségében (sőt az egész cégünk összes kollégája) a jótékonysági naptár kedvezményezettjének egy olyan civil szervezetet választottunk, amelyet leukémiás, daganatos betegséggel küzdő gyerekek szülei hoztak létre. Azért választottuk őket, mert a szülők aztán igazán tudják, mire van a legnagyobb szükségük a végeérhetetlen kórházi napok során a piciknek.

Ők tudják igazán, milyen keserves lehet egy nap, amikor naponta többször is megszúrják a gyereket. Hol vérvétel, hol infúzió, hol injekció. Ők tudják, mekkora segítség egy színes, szivárványos bögre, amikor keserű gyógyszert kell belediktálni a gyerekbe. Milyen jól jöhet egy doboz zsírkréta, amikor várni kell a kezelésre, vagy egy pakli játékkártya, amikor lassan, cseppenként folyik le az infúzió és a gyerek sír és türelmetlen és fáj mindene. Leginkább a lelke. Mert nem érti, miért kell a rengeteg vizsgálat, szuri, fájdalom. Vagy műtét.

Forrás:
Pexels

Az érintett szülők számára mindennapos harc, hogy egyen, hogy igyon a gyerek (vagy fordítva, megértetni velük, hogy most, még egy ideig nem ehetnek-ihatnak). Ők tudják igazán, mekkora segítség néhány színes jutalomkarkötő, egy gyöngyfűzőszett, egy csillogó kistáska vagy egy még csillogóbb királylány-korona. Mekkora élmény egy színes mesekönyv, egy kirakó vagy hasznos néhány rajztábla, amin kényelmesen dolgozhat a gyerek. Milyen üdítő a friss narancslé, vagy netalán egy kis édesség, ha tényleg kell a vigasz.

Szóval most nekik pakolgatjuk a kis adventi naptárunkat szeretettel. Jó szívvel és adakozó kedvvel.

Engem személy szerint ma, ahogy ezt az anyagot írom, érintett meg először úgy igazán a karácsonyi hangulat, de leginkább egy órája, amikor kincsekre vadásztam, hogy legyen mit beletennem abba a naptárba és közben, ahogy láttam a kollégák visszajelzéseit. A felkiáltójeleket, az átdobált szívecskéket, a lelkes ígéreteket. Mert ez az ötlet átment. Simán, akadály nélkül.

Mi is találtuk – vigyétek tovább az ötletet és készüljön adventi naptár rengeteg. Adjunk idén sokat. Az idei évben rakjuk tele szeretettel, valódi gondoskodással, jószándékkal. Még nem késő eldönteni, nekikezdeni.

Gyönyörű adventet kívánunk!”