17814391_446392499038499_5554201613017747507_o

Ayurvédikus szépségápolás – A legjobb téli kozmetikumok

Az ayurvédikus szemléletmód szerint az egészség összetett fogalom. Nem akkor tekinthető valaki egészségesnek, ha minden eredménye rendben van és jól is néz ki, hanem ha mindezek mellett jól is érzi magát a bőrében.

A testi, lelki, szellemi egészség megőrzésében rengeteget segítenek az ayurvédikus wellness rituálék, amelyeket Ti is el tudtok végezni otthon. A mostani blogbejegyzésben ahhoz szeretnék nektek segítséget nyújtani, hogy milyen gyógynövénytartalmú kozmetikumokat használjatok a hideg, téli időszakban ahhoz, hogy megőrizzétek az egyensúlyt, és jól érezzétek magatokat a bőrötökben.

Levendulavíz – Véd a hideg ellen és halványítja a bőrhibákat

A levendula az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, és már az ókorban is az egyik legfontosabb szépségápolási kellék volt. Latin neve, a "lavare" azt jelenti, hogy "mosni", és a mai napig többnyire fürdővíz illatosítására, szappankészítésre, vagy testápolókhoz adagolva használjuk.

Koncentráltabb formában (de nem töményen), külsőleg alkalmazva nagyon hatékony pl. korpásodás ellen, szépen kezeli a bőrhibákat és az ekcémát is, kiegyensúlyozza a zsíros bőrt és serkenti a bőr anyagcsere folyamatait.

Egyszóval csupa olyan előnye van, amelyeket jól ki lehet használni a téli időszakban.

Ayurvédikus szempontból serkenti az Ojas működését, amely az életerő, az életenergia fenntartója, nyugati szemléletmód szerint pedig felfogható a test immunrendszereként is.
Növeli továbbá a Váta dósa aktivitását is, amely a testben zajló mozgásokat irányítja (légzés, végtagok mozgása, sejtszintű folyamatok, gondolatok áramlása, stb.) Az Ojas és az összes dósa (Váta, Pitta, Kapha) megfelelő működéséhez az is nagyon fontos, hogy az Agni, vagyis az emésztésünk rendben legyen. Mindez óriási hatással van ugyanis az alvásminőségünktől kezdve a hangulatunkon át a bőrünk állapotáig mindenre.

Ha a szervezet egyensúlya felborul, azt nemcsak belső, hanem külső változásokban is megmutatkozik, amely lehet akné, allergiás reakciók, érzékenység vagy a bőr idő előtti öregedése. A fentiekből következik, hogy a külső szépségünket leginkább a belső folyamataink határozzák meg, de természetesen a helyes bőrápolással rengeteget lehet javítani a már kialakult problémákon, a megelőzésről nem is beszélve.

A levendulának létezik egy kevésbé ismert formulája, a bőrápoló víz, amelynek sokkal lágyabb és harmonikusabb összetevői vannak, mint a levendula illóolajnak, és alkalmas érzékeny bőrűek, akár kisbabák bőrének ápolására is. 

Az irritált bőrt azonnal megnyugtatja, és gyorsan lehúzza a bőrpírt, aminek okozói lehetnek akár gyulladt pattanások, de akár a hideg és száraz levegő miatti kipirosodás is. Nemcsak tonizáló, hanem bőrpuhító hatása is van, és hosszú távú alkalmazásával hatékony lehet a kisebb hegek halványításában is.

Az én érzékeny bőröm nagyon szereti a levendulavizet, még akkor is, ha éppen semmilyen más terméket, vagy összetevőt nem tud elviselni. Az aromaterápiás nyugtató hatása pedig különösen este, elalvás előtt óriási segítség.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább >>>