gyömbér

Konyhánk titkos fegyvere, a gyömbér

Van, aki imádja, van, aki ki nem állhatja az ízét, pedig az egyik leghasznosabb fűszer- és egyben gyógynövény, ami valaha megfordult a konyhánkban. Íme, néhány érdekesség az egyik legizgalmasabb alapanyagról, amelynek bár nagyon erős, csípős az íze, számos pozitív élettani hatása miatt mégis érdemes megszeretnünk, és rendszeresen fogyasztanunk.

Sokan nem is azért tartanak otthon gyömbért, mert fűszerként szeretik, hanem azért, mert rendkívül változatos és sokoldalú gyógynövény is. Számos vitaminban gazdag, megtalálható benne az A-, C-, E- és B-vitamin, ezen kívül foszfort, magnéziumot, káliumot, nátriumot, kalciumot, sok vasat és cinket is tartalmaz. Jótékony hatását friss alapanyagként is kifejti, de szárított, őrölt formában vagy épp saját magunk által nevelt növényként is érdemes otthon tartanunk.

Gyorssegélyként jól jöhet erős megfázás, esetleg influenza esetén, de megelőzésre is érdemes használni, hiszen erősíti az immunrendszert. Hosszú távú fogyasztása enyhítheti az ízületi gyulladásos betegségeket, gátolja a vérrögképződést is, és gyulladáscsökkentő hatású. Kifejezetten ajánlott a 2-es típusú cukorbetegséggelélőknek, illetve a magas vérnyomással küzdőknek is, mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van. Nőknek ajánlott menstruációs görcsök csillapítására, hiszen természetes gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású.

Milyen formában?

Készíthetünk belőle például gyömbérlevet, ehhez meg kell hámoznunk egy darab gyömbért és kockákra felvágni, majd kevés víz hozzáadása után összeturmixolni. Ezután érdemes leszűrni, mert még így is maradhattak benne nagyobb darabok és már kész is van a gyömbérlevünk. A koncentrátumot tegyük két deci vízbe és igyuk meg. Ha még így is nehezen tudjuk lenyelni erős íze miatt, nagyon kevés cukorral, esetleg frissen facsart citrommal megpróbálhatjuk tompítani az ízét. A gyömbérlevet kifejezetten ajánlják emésztési problémák orvoslására, mivel gyorsítja az étel gyomorból bélbe való átjutását, és tisztítja is a gyomrot, sőt az epetermelést is elősegíti.

Olvassátok el a teljes cikket!

Forrás:
Pixabay