Egyéb kategória

3 különleges családregény – Könyvajánló decemberre

Helló december, lassan eltűnik a fény. Botorkálok a hajnali sötétben és nem értem, mitől váltak ólomsúlyúvá a végtagjaim,  gondolataim. A fák fekete vonalakat rajzolnak az égre és szempillámon fagyott nyomot hagy a hajnal. Kigyúlnak a fények a feldíszített kirakatokban, de az igazi világosság karácsony este gyúl a szeretetből, amit a családomtól kapok. Három olyan könyv következik,  amelyek családok, generációk életét követik végig.

vous - 2018.12.04.
3 különleges családregény – Könyvajánló decemberre

Tilmann Lahme: A Mannok

A német irodalomtörténész, Tilmann Lahme könyve hiteles dokumentumokra épülő, különleges családregény. Az Európa Könyvkiadó által decemberben kiadásra kerülő könyv Thomas Mann családjának élet- és kortörténete az 1920-as évek elejétől egészen a huszonegyedik század kezdetéig. Thomas Mann 1905-ben vette feleségül a dúsgazdag müncheni származású Katia Pringsheimet és 1919-ig hat gyermeke született tőle. A kötet szerzője a legidősebb gyerekek, Erika és Klaus kamaszkorától követi nyomon a családtagok külön-külön is regénybe illően fordulatos, a német történelemmel szorosan összefonódó és sok szempontból tragikus sorsát. Kronologikus rendben, évről évre, a párhuzamos életrajzok módszerével halad.

A Mann családban mindenki írt, ha mást nem, emlékezéseket, de valójában mindenki az apa árnyékában élt.

Publikált szövegek mellett Lahme ismeretlen levelek, naplók és feljegyzések sokaságát áttanulmányozta és bőségesen idéz is belőlük a könyvben. A tények és a dokumentumok szólnak hozzánk, az író nem fűz ehhez értelmező, minősítő kommentárokat. Mégis éppen ezek a tények oszlatnak el olyan legendákat, amelyeket elsősorban a családtagok maguk híreszteltek el magukról, így többek között a politikai tisztánlátásról és következetesség illúzióját, valamint a családi harmónia ködét.

A további két könyvért kattintsatok ide >>>
 

Ajánlott cikkek