Egyéb kategória

Gondoltátok volna, hogy a mikroműanyag a tányérotokon végezheti?

Azt már biztosan tudjátok, hogy a nagy mennyiségű műanyag felhasználásnak milyen káros hatásai vannak a környezetre nézve. A műanyag egy bizonyos formájának, a mikroműanyagnak azonban a tengeri élőlények szervezetére és egészségünkre nézve is káros hatásai lehetnek.

vous - 2018.12.08.
Gondoltátok volna, hogy a mikroműanyag a tányérotokon végezheti?

A túlzott műanyag felhasználás negatív hatásai közt a legrosszabb, hogy a mikroműanyag bekerülhet a tengeri élelmiszerek közé egy új tanulmány szerint – írja a Mind Bodygreen. A tudósok szerint több milliárd mikrorészecske kerülhet be a kagylókba kevesebb, mint hat óra leforgása alatt.

A közelmúltban végzett kutatások is azt bizonyítják, hogy az óceánokban élő élőlények mikroműanyagokat is fogyasztanak, ami nem csoda, hiszen az óceán felületének nagy részén mikroműanyag részecskék találhatóak. Ami meglepő, hogy ezek a részecskék alig néhány óra alatt beépülnek a kagylók szervezetébe.

Ezek a megállapítások az organizmusok egészségére vonatkoznak, amelyek szerepet játszanak az óceáni ökoszisztémákban, és a kutatók aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy a mikroműanyag a táplálékláncba bekerülve a tányérjaitok felé halad.

Ez a tanulmány olyan további kérdéseket vet fel, hogy lehetséges-e, hogy elfogyasztjuk a mikroműanyagokat, és ezeknek milyen hosszú távú hatásai vannak.

Nem kérdéses, hogy a műanyagfogyasztásunkat csökkenteni kell, mivel negatív hatással lehet környezetünk egészségére, az élő szervezetekre és egészségünkre is.

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek