Egyéb kategória

Novellákból összefűzött szeretetlánc – Könyvajánló

Mondanám, hogy ez a napsütötte könyv szerintem teljesen harmonizál a téli mínuszokkal, de éppúgy olvasható – és pont olyan élményt nyújt – nyáron is. Történetek keringenek, családi anekdoták öröklődnek nemzedékről nemzedékre. Ez a könyv afféle tűnődős könyv, olyan apró sokszor miniatűr mozzanatok megörökítése, amelyekre mi sokszor oda sem figyelünk az állandó napi rohanásban. Grecsó Krisztián Harminc év napsütés című könyve következik, avagy a novellákból összefűzött szeretetlánc.

vous - 2018.12.22.
Novellákból összefűzött szeretetlánc – Könyvajánló

Sok-sok héten át várta ez a kötet a könyvespolcomon, hogy sorra kerüljön. Mint egy türelmes jóbarát, aki a megfelelő időben szól hozzám, kivárta a tökéletes pillanatot, így a zománcos fedőréteg alatti mélyebb karcolatok is mikrosebészeti pontossággal hatolnak a lelkembe. Nemcsak szép pillanatok vannak a történetekben, ott találjuk az élet rútságát is mintegy ellenpontozásaként egy önfeledt mosolynak,

ám ettől lesz az egész könyv igazán emberi és lélekközeli mű.

A szerző gyerekként sokat faggatta nagyapját, a szűkszavú öreget, aki falun élt és mezőgazdasággal foglalkozott, s ez a magyar történelmet ismerve, mindig mást jelentett: néha napszámosságot, néha zsellérséget, s volt úgy, hogy téesztagságot. Amikor az író kisfiúként ezeket a nagyapja által továbbadott történeteket lelkében elraktározta még nem is tudhatta, hogy ez milyen kimeríthetetlen kincsesbánya, mennyi energiát lehet meríteni a nehéz időkben a kedves, családi pillanatokból.

S tulajdonképpen erre tanít ez a novellafüzér, hogy az emlékezésnek legalább olyan jelentős eleme kell legyen az életünknek, mint a jelen pillanat megélésének.

Azt mondja a szerző, hogy: “a sokat mesélt családi történetek, adomák idővel lekerekednek, nem is mindig pontosak, s olykor kitalációkként élnek generációkon át, mégis mélyen igazak. Az emlékezésért születnek, a felejtés ellenében.”

Ezek az élmények először a szűk család bensőséges pillanataira korlátozódnak, de ahogy hősünk növekszik, kitágul a látóhatár, s ugyan gyengécske még az a láb, de mivel a háttér biztos alapokon nyugszik, Daru bátran elrugaszkodik, s kirepül a családi fészekből.

Aztán miközben a felnőtté válás rögös útjain botladozunk, hirtelen szembejön velünk a sorsunk… A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek