Egyéb kategória

Gondoskodjatok karácsonyfátokról, hogy sokáig szép maradjon!

December 24-ére szépen feldíszítitek a karácsonyfát, csillognak a díszek, csodásak a fények. Az ünnepi hangulatot csak egy dolog ronthatja el, a sok-sok lehulló fenyőfatüske. Az apró, zöld tüskék napok alatt bekerülnek a ház minden kis zugába. De van megoldás, hogy sokáig friss maradjon gyönyörű karácsonyfátok, és elkerüljétek a tüskeözönt.

vous - 2018.12.22.
Gondoskodjatok karácsonyfátokról, hogy sokáig szép maradjon!

Néhány nap a meleg szobában, és feldíszített karácsonyfátok máris kezdi hullatni tüskéit, melynek következtében szép lassan potyognak a padlóra a díszek is. Ha azonban jól gondoskodtok a fátokról, akár több héten át is otthonotok fénypontja maradhat. A Good Houskeeping szakértői adtak tippeket, hogy karácsonyfátok sokáig friss maradjon.

  • Válasszatok egészséges, zöld fát, amin kevés a barna tüske

Húzzátok végig a kezeteket az ágain, hogy tüskéi nem potyognak-e, elég rugalmasak-e. Emeljétek fel a fát, és kissé rázzátok meg, hogy lássátok, mennyi tüske hullik le róla.

  • Metsszétek meg

Amikor hazaértek, vágjatok le egy centit a törzs végéből, ha nem viszitek be egyből a helyére, tegyétek a fát egy vödör meleg vízbe, ami megakadályozza a gyanta megkötését, ami elzárhatja a fától a nedvességet. Tároljátok fűtetlen helyen, a széltől, fagytól védve. Mielőtt beviszitek, vágjatok le a törzséből még egy centit, majd helyezzétek a karácsonyfatartóba, amit vízzel öntsetek tele.

  • Tartsátok távol a hőforrásoktól

Ne tegyétek radiátor, fűtőtest, kandalló mellé, mert könnyebben kiszáradhat.

  • Ügyeljetek arra, hogy a fa törzse mindig beleérjen a tartóban levő vízbe

A túl kevés víz miatt gyantásodni kezd a fa törzse, és nem tud majd több vizet felszívni.

  • Időben tegyétek ki a fát, így nem lesz sok lehulló tüske

Vigyétek ki a fát még mielőtt teljesen kiszáradna, így kevesebb tüskét kell utána takarítani. A tüskéktől porszívó segítségével szabadulhattok meg a legkönnyebben. A fát komposztálhatjátok, újrahasznosíthatjátok, vagy érdeklődjétek meg, milyen környezetbarát hulladékeltávolítási módszert használ városotok a karácsonyfák esetében.

Forrás:
Turánszki Emőke
Ajánlott cikkek