Tartiflette nagyon sajtos francia sült krumpli

Nagyon sajtos sült krumpli a sütőből

A francia ételek nem mindig kifinomultak és elegánsak, bőven találunk igazi rusztikus fogásokat is. Ilyen az úgynevezett tartiflette is, ami a hegyi pásztorok téli étele volt valamikor, mára pedig kihagyhatatlan klasszikus lett a hűvösebb hónapokban. Egy nagyon sajtos sült krumpliról van szó, ami nagyon laktató és tökéletesen átmelegít.

Egyfajta rakott krumpli a tartiflette, ami pirított hagymával, füstölt szalonnával és sok sajttal kerül sütőtálba, és jól átsütve, a tetejét megpirítva tálalják. A leggyakrabban használt sajt ennél az ételnél a camembert jellegű reblochon fajta, de ennek hiányában hasonló, bármilyen brie vagy camembert jól működik, az a lényeg, hogy ez igazán jól olvad és karakteresebb ízű, sülés közben lecsordogál a krumplira, ami beszívja az isteni aromákat.

Nagyon egyszerű elkészíteni, igazi télies, laktató, tartalmas fogás, ami garantáltan átmelegít a hűvösebb napokon. Érdemes mellé savanyúságot – savanyú uborkát, gyöngyhagymát vagy ki mit szeret –, esetleg egy jó adag zöldsalátát kínálni, hogy segítsünk a savakkal a gyomornak, de egyébként ízben is nagyon jól illik hozzá valamilyen savanykás kiegészítő.

Tartiflette – francia sajtos sült krumpli recept >>>

Forrás:
Depositphotos