Cacio e pepe, a legegyszerűbb, de isteni olasz tészta

Cacio e pepe, a legegyszerűbb, de isteni olasz tészta

Nálunk kevéssé ismert, de az olaszoknál legalább olyan népszerű, mint a szintén szuperegyszerű carbonara - tészta, sajt, frissen őrölt bors, vaj és olívaolaj kell csak hozzá, jó, víz és só is, de az ugye minden tésztaételnél alap, mégis egy isteni finom és ízekben gazdag fogás a végeredmény.

olasz tészta spagetti

10 olasz tészta a spagettin túl – Új formák a megszokott szószok alá

Sajtos tészta, bolognai, carbonara. De csak olyan magyarosan. Sokféle tészta készül a mediterrán régióban, mi mégis kipécéztük magunknak a spagettit, a masnit vagy a pennét. Van élet az összegubancolódó "kicsi húrokon" túl is! :) Most bemutatok nektek 10 tésztát, amit bátran ajánlok. Az étel megfelelő karakterét nagyban befolyásolja a tészta mérete és alakja is, próbáljátok csak ki a megszokott recepteket új alapokkal, és ámuljatok! Az ízlelőbimbóitoknak ez a nap lesz az új születésnapja!

A római konyha gyöngyszeme a cacio e pepe, vagyis sajt és bors hozzáadásával készülő szuperegyszerű és gyors tésztaétel, amihez autentikusan csak egy kis sót és a tészta főzővizét használják, általában spagettivel, de egy kis vajjal és olívaolajjal még finomabb, krémesebb, illatosabb, és nem mellesleg kb. 10 perc alatt elkészül. Bár az olaszok előételként fogyasztják, mint a legtöbb tésztát, egy adag salátával tökéletes gyors ebédnek, vacsorának önmagában is.

Mivel nagyon egyszerű fogásról van szó, az alapanyagok minősége itt kiemelten fontos.

A frissen őrölt bors itt elengedhetetlen, és bár hagyományosan pecorino romano sajtot használnak hozzá, ami juhtejből készül, karakteres és nagyon finom, de frissen reszelt parmezánnal is készíthető. Érdemes arra is figyelni, hogy a tésztát ebben az esetben a legjobb viszonylag kisebb mennyiségű vízben megfőzni, hogy a belőle kioldódó keményítő elég intenzíven legyen jelen a vízben, amivel majd kicsit besűríthető a borsos-sajtos mártás. Elképesztően egyszerű, gyors és isteni!

Cacio e pepe – olasz borsos-sajtos tészta >>>

Forrás:
Depositphotos