Online vásárlás: lehetőség vagy csapda?

Patrícia egy évig nem vásárolt ruhát: „Beleestem a megveszem, nem hordom, kidobom mesterhármasba”

Patrícia 40 éves, de 32-nek sem tűnik. Kommunikációs szakértőként dolgozik egy nagyvállalatnál. Egyszer csak azt vette észre, hogy rákapott az online vásárlásra. Ám nem csak ez volt az oka, ami miatt vállalta, hogy 365 napig nem vásárol magának ruhát. 2018 végén ért véget a kihívása, a nem vásárlós évéről mesélt nekem.

„Néhány évvel ezelőtt elvégeztem a Kaposvári Egyetem természetvédelmi mérnök szakát. Szerelemnek indult és az is maradt. Természetvédelemben szívesen dolgoznék, de sajnos nem vagyok elég jó hozzá (nem ismerem meg a madarakat a röptükről, a rovarokat a hangjukról), meg a munkalehetőségek is korlátozottak. Így marad az aktív érdeklődés, a tudatos odafigyelés a környezetemre mindenféle szempontból” – meséli. A környezettudatosság tehát fontos az életében, de nem emiatt választotta az „Egy évig nem vásárolok”-kihívást.

„Én is halmoztam”

„Sosem voltam egy shoppingbajnok; nem vagyok konfekcióméret, túl türelmetlen is vagyok a próbálgatáshoz, az öltözőfülke tükre pedig mindig elborzasztott, így rákaptam az online vásárlásra.

Forrás:
Pixabay.com

Csak néha vásároltam turkálóból, illetve egy nagyon csinosan öltöző barátnőmnek a megunt ruhatárából is szemezgettem – mondjuk azok jó kis csajos délutánok voltak. Én is halmoztam, e téren a tudatosság abszolút hiányzott a gondolkodásomból, szerintem bele se gondoltam, hogy milyen környezeti hatása van egy póló előállításának. Volt, amire szükségem volt és volt bőven olyan cuccom, amik tényleg csak a helyet foglalták.

2017-ben gyesen voltam a kisfiammal, korlátozott bevétellel; akkor találtam rá többek között a blogodra és az ‘Egy évig nem vásárolok ruhát’-kihívásra.

Többféle motivációm volt, egyrészt a bevételkiesés miatti kiadás-minimalizálás, másrészt a tudatosság erősítése ebből a szempontból is – én is beleestem a ‘megveszem-nem hordom-kidobom’ mesterhármasba; nagyon szégyelltem magam érte. És persze kíváncsi voltam, kibírom-e, merthogy a ’tiltott gyümölcs’ mindig vonzóbb, hiába már akkor sem vettem ruhát hónapok óta és nem hiányzott.”

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>