Egyéb kategória

Apró és ropogós pillefánk – mókás névvel és történettel

Gyors, ropogós, könnyű és apró fánk a francia pets de nonne, ami finomított fordításban apácapukit jelent, némileg erősebb megnevezéssel. A furcsa név ellenére isteni finomság, ráadásul egyszerű és kiadós – égetett tésztával készül, és kanállal szaggatható!

vous - 2019.02.16.
Apró és ropogós pillefánk – mókás névvel és történettel

Ennek a pillekönnyű, üreges kis fánkocskának természetesen története is van – ilyen névnél muszáj magyarázat az eredetre… A legenda szerint a francia Marmoutier apátságban épp a püspököt fogadták, a konyhán sürögtek-forogtak, lakomára készültek az apácák.

A szentéletű Ágnes nagy igyekezetében és izgalmában épp akkor szellentette el magát, amikor a püspök a konyhába lépett, zavarában pedig beleejtette a kezében lévő tésztát a forró olajba. Így született meg a légiesen könnyű fánk, és innen származik a neve is. Több névváltozata is létezik amúgy, egy kis eufemizmussal apácasóhajnak (soupir de nonne) és szellőfánknak (beignet de vent) is hívják.

Akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy nagyon finom, kiadós és egyszerű, ízlés szerint beforgathatjuk kristály- vagy porcukorba, vaníliás vagy fahéjas cukorba, kínálhatunk mellé lekvárt, csokiszószt, vagy akár Nutellát is…

Apácapuki – apró és ropogós fánkgolyók receptje >>>

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek