Megosztó étel a tepertő és a belőle készült kence, a tepertőkrém is. Vannak, akiknek rossz emlék a menza ízetlen uzsonnakrémje, amit töpörtyűkrémnek csúfoltak, más az egészségtudatos táplálkozás miatt kerüli, mondván, hogy túl zsíros, de vannak rajongói, akik előszeretettel készítik otthon. Nekik mutatunk most egy remek receptet.
A friss és ropogós tepertő kis sóval, lilahagymával és lágy kenyérrel sokakat elcsábít, főleg a házi változat, de piacon is kapni igazán jól elkészített töpörtyűt. A házi változat sem bonyolult, de kissé időigényes, igaz, sok dolgunk nincs vele.
Otthon célszerű libatepertőt készíteni, sokkal barátságosabb az illata, mint a sertéshájból készültnek.
A házi libatepertőhöz a libahájat kockákra vágva egy edénybe tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt 1 órán át főzzük, majd leszűrjük, és áttéve egy serpenyőbe jól megpirítjuk. A kiolvadt zsírt üvegbe tesszük, és ízlés szerint használhatjuk főzéshez, vagy kenhetjük kenyérre, újhagymával, friss paradicsommal, paprikával, esetleg hajában sült krumplival remek vacsora.
A tepertő mindenesetre tovább alakítható, ledarálva kerülhet az ellenállhatatlan töpörtyűs pogácsába, de kellemesen fűszerezve, kikeverve hosszan eltartható szendvicskrém készülhet belőle, ami vendégvárónak is tökéletes.