datolya

A gyümölcs, ami aszalva se hízlal jobban mint ha friss lenne

Bibliai gyümölcsnek is nevezik, nem véletlenül, tényleg olyan régóta ismerik és fogyasztják az emberek frissen és aszalva egyaránt.

Ez a gyümölcs a datolya, amit vagy nagyon nagyon szeret valaki, vagy ki nem állhatja. És az a gyümölcs, amit általában gyerekként imádunk, mert mézédes ízéért csak rajongani lehet, de felnőttként már óvatosan közelítünk felé, mert éppen brutálisan édes íze miatt azt hisszük, hogy kalóriatartalma az egekig ér.

Datolya
Datolya
Forrás:
Unsplash

Pedig nem. Illetve nem alacsony a kalóriatartalma, de legalább aszalva se magasabb, mint frissen.

100 gr friss datolyának és 100 gr aszalt datolyának majdnem pontosan ugyanakkora a kalóriatartalma: 142 kalória. Jól hangzik nem?

Ha pedig azt is hozzátesszük, hogy a datolya nem csak gazdagítja a táplálkozásunkat (miközben nem hízlal annyira), de gyógyhatásait is figyelembe vesszük, akkkor kijelenthetjük, hogy igazi szupergyümölcs, pedig olyan nincs is. Szerintünk.

Gyógyhatásait is el kell azonban ismerni - a legfontosabb például, hogy az egyik legtermészetesebb kalciumforrás, így várandósság és menopauza alatt is ajánlott a fogyasztása.

Hallottatok már datolyamézről? Ez egy különleges szirup, amit a datolya gyümölcsből préselnek. Kenyérre vagy sütire kenve igazi csemeg.