sieve-1262922_1280

A fatörzs süti, ami nem csak a karácsonyi ünnepek fő fogása lehet

A karácsony közeledtével egész Franciaországot eluralja a fatörzsláz, pontosabban a fatörzstortaláz, mert az ünnepeknek az a nagy izgalma, milyen lesz az idei. Mindenki recepteket keres, hogy valami különlegességgel rukkoljon elő, és az összes nagy cukrászda és cukrászhíresség bemutatja új kreációját. De mi is az a fatörzstorta, és hogy lett ekkora sztár?

A bûche de Noël (ejtsd: büs dö noel), vagyis a karácsonyi fatörzs hagyományosan egy csokoládékrémes piskótatekercs, amit gyümölcsökkel vagy csokilevelekkel, marcipángombákkal díszítenek, hogy minél jobban hasonlítson egy valódi fatörzsre, és elmaradhatatlan kelléke minden karácsonyi asztalnak. Ma már mindenféle változatban készül, és a nagy cukrászok trendjeit követve otthon is előszeretettel kísérletezek új ízekkel, színekkel és formákkal a háziasszonyok. Természetesen nem csak karácsonykor lehet előrukkolni a fatörzs sütivel- de egy egyszerű tavaszi vasárnap is.

buche-de-noel-fatorzs-torta
buche-de-noel-fatorzs-torta
Forrás:
Cookta

De hogyan kerül a fatörzs az asztalra? Hogyan válhatott belőle különleges karácsonyi desszert? Csodaszép a története, és meglepő módon nem kapcsolódik a fenyő- vagy karácsonyfához, mert jóval régebbi eredetű, írásos emlékek szerint a 12. századig visszakövethető. Mivel Jézus születésének ünnepén Franciaországban – ahogy nálunk is – a legsötétebb és leghidegebb napok vannak az évben, könyörületességből ezen a napon befogadták a szegényeket, otthontalanokat, nincsteleneket egy tál meleg ételre, és mindannyian a tűz közelében melegedtek, közösen étkeztek, majd énekeltek, meséltek, és rituálisan egy megszentelt fahasábot a tűzre tettek.

A cikk folytatását a cookta.hu oldalán lelitek.