Egyéb kategória

Floriográfia – a virágok csodás, titkos nyelve

Adtunk már, kaptunk is virágot, de vajon tudjuk, mit is adtunk át a másiknak, vagy felénk milyen üzenet érkezett a színes szirmokkal?

vous - 2019.03.20.
Floriográfia – a virágok csodás, titkos nyelve

A középkor óta találhatóak feljegyzések arról, hogy az emberek szívesen fejezték ki érzésiket a virágok segítségével, de a virágnyelv Viktória uralkodása alatt , a19.században, Angliában érte el csúcspontját, akarom mondani virágkorát.

Nem véletlenül, abban a korszakban nagy hasznát vették az emberek kapcsolataik ápolásában, fejlesztésében a titokzatos nyelvnek, amellyel úgy üzenhettek – meglehetősen pontosan – hogy a másik fél csak ritkán értette félre azt. Persze azért akadtak félreértések, mert meglehetősen bonyolult szimbólumrendszerről volt – van szó, amely éppúgy IDEGEN nyelvnek számított, ha a felek valamelyike nem beszélte, értette azt a nyelvet.  Hiszen nem csak a virág fajtája volt lényeges, de a színe, a kora (bimbó vagy érett virágról van e szó), szirmainak, leveleinek száma, a szár hossza. De az is fontos információ volt, hogy hány szálas volt az üzenet, hogy csokorba volt e kötve, hogy a csokorban milyen egyéb virágok társultak, ahogy az is, hogy  a virág mely része volt az igazi üzenet.

A levele? A szára? A virága? Tépték? Vágták? Gyökerestől (cserépben) ment az üzenet? Csomagolva? Milyen szalaggal volt átkötve? Mikor adták oda? Reggel? Este? Nő adta férfinak? Férfi adta nőnek? Nő adta nőnek? 

Ugye, hogy bonyolult, kifinomult ez a rendszer? Messze túlmutat azon, hogy a sárga rózsa irigységet jelent……

sárga rózsa

sárga rózsa
Forrás:
pixabay

És mivel ez tényleg egy nagyon összetett, nagyon bonyolult, az érzéseket, vágyakat nagyon is szépen kifejező nyelvről van szó, kár elhamarkodott követketéteseket levonni például abból az egyszerűtényből, hogy például Katalain hercegné kedven virága a sárga rózsa (és akkor ő most kihűlt szerelmet őrizget-élesztget), bezzeg Meghan Markle kedvence a bazsarózsa, amely sok más jellemző mellett a FÉLÉNKSÉGET is képviseli. Bár Meghan félénksége abban egészen biztosan megnyilvánul, ahogy két kézzel kapaszkodik hercegébe…..

félénkség, bazsarózsa

félénkség, bazsarózsa
Forrás:
pixabay

Az külön érdekessége a virágnyelv felvirágzásának, hogy a viktoriánus korról van szó, amely szigorú erkölcséről volt híres. Pedig Viktória királynő a hírek szerint egyáltalán nem volt prűd, és férje korai haláláig, akibe halála pillanatáig szerelmes volt…… igenis imádott élni. Férje és családja körében boldog édesanya és feleség volt, aki nem vetette meg a mulatságokat, bár nem volt kikapós sose, az ésszerű, a család egységét nem romboló örömöket nem vetette meg. Az viszont nagyon is elképzelhető, hogy a korán özvegységre jutott, korán hervadásnak indult királynő másként viszonyult a továbbiakban az élethez. Keserűbb, szigorúbb lett, mint volt boldog éveiben.

Ajánlott cikkek